Marjams högsta önskan: Uppehållstillstånd

Trettonåriga Marjam Salihis högsta önskan är att slippa bli avvisad till hemlandet Afghanistan. Dessvärre ser det mörkt ut för henne och mamma Rita. Nästa sak på önskelistan är en dörr till sovrummet i tvårumslägenheten, som de tvingas dela med främmande asylsökande.

Marjam Salihi oroar sig för hur hon och hennes deprimerade mamma ska kunna sova med främmande människor i lägenheten, när de inte har en dörr att stänga mellan sig och kvinnorna i rummet intill. "Men det värsta är rädslan över att bli hemskickade till Afghanistan och vetskapen om att min bror har det så svårt där", säger 13-åringen.

Marjam Salihi oroar sig för hur hon och hennes deprimerade mamma ska kunna sova med främmande människor i lägenheten, när de inte har en dörr att stänga mellan sig och kvinnorna i rummet intill. "Men det värsta är rädslan över att bli hemskickade till Afghanistan och vetskapen om att min bror har det så svårt där", säger 13-åringen.

Foto: Joel Gustafsson

ÄLVSBYN 2011-12-24 06:00

Första gången PT berättade om Marjam Salihi och hennes familj var den 25 januari 2010. Då hade de varit asylsökande i Älvsbyn i cirka 2,5 år. Marjams familj består av pappa Faiz Mohammed, mamma Rita och storebror Maisam, 16 år, alla med efternamnet Salihi.

Efter att ha fått definitivt avslag på sin asylansökan (se faktaruta) kallades familjen till Migrationsverket i Boden strax före påsk 2010. Motvilligt och under stark press skrev föräldrarna under att de godkänner att bli hemskickade till Afghanistan.

- Mamma försökte ta sitt liv framför handläggarna. Hon svalde nästan alla tabletter hon fått med sig från psykkliniken då hon skrevs ut från sjukhuset, berättar Marjam.

Tillbaka till hemlandet
- Det var andra gången mamma försökte döda sig själv. Första gången skar hon av pulsådern i handleden.

Sommaren kom och övergick i höst. Familjen Salihi plågades ständigt av rädslan att snart bli hämtade av polis och deporterade till Afghanistan.

- Pappa tänkte ut en plan att vi skulle fly till Kanada och söka asyl där, men mamma och jag ville inte göra det, säger Marjam.

- För elva månader sedan for pappa utan att vi visste om det till Finland för att försöka ta sig den vägen till Kanada. Han tog med min storebror.

Flyktförsöket misslyckades. Faiz Mohammed och Maisam åkte fast direkt och skickades hem till Kabul.

- De har det mycket svårt i Afghanistan. Pappa har blivit attackerad av sina fiender och svårt skadad. Maisam är rädd hela tiden. Han vägrar att tala med mamma i telefon eller på mejlen, för han tycker att hon svikit honom då hon stannade med mig i Sverige, berättar Marjam.

Negativt besked - igen
I år har Rita och Marjam sökt asyl hos Migrationsverket igen för alla fyra familjemedlemmarna. Kvinnojouren i Älvsbyn har hjälpt dem med ansökan. I måndags kom ett negativt besked med posten: Mor och dotter ska avvisas till Afghanistan och återförenas med övriga familjen.

- Det var därför jag inte orkade vara med på Kulturskolans julkonsert som jag längtat så mycket till, förklarar den trettonåriga flickan, som lärt sig spela fiol under skoltiden i Älvsbyn och visat sig ha stor musikalisk talang.

- Jag måste försöka hjälpa mamma så att hon inte ger upp allting och tar sitt liv. Just nu är det extra svårt för oss för att Migrationsverket tvingat oss att flytta från lägenheten vi hade med pappa och Maisam på Apelgatan.

För en vecka sedan flyttade Rita och Marjam in i en tvårumslägenhet på Hallonstigen, där ytterligare två asylsökande kvinnor ska inhysas inom kort.

- Vi känner dem inte och vet inte från vilket land de kommer. De känner nog inte ens varandra, säger Marjam.

Begärt att få en dörr
- Det finns ingen dörr till rummet som mamma och jag flyttat in i, så vi måste bo och sova helt öppet med främmande människor i lägenheten. Jag har varit till Migrationsverkets kontor i Älvsbyn och bett att de ska ordna en dörr så att vi åtminstone kan stänga om oss då vi ska sova.

- De sa att de inte kan fixa det, för då kommer alla andra som bor på samma sätt att också vilja ha en dörr och det har Migrationsverket inte råd med. "Tänk om någon stjäl våra saker", sa jag. "Då vet ni ju vilka som har stulit från er", svarade handläggaren.

Marjam tystnar och ser på sin mamma som sitter och gråter uppgivet. Det som kanske blir deras sista jul i Älvsbyn kan knappast vara mer kaotisk och ångestfylld.

BAKGRUND Salihis öde som asylsökande

Första gången familjen flydde till Sverige var i november 2002. Då var Marjam fyra år.

I närmare två år bodde de i Kiruna. På pappans initiativ återvände familjen frivilligt till Afghanistan hösten 2004.

I juli 2007 återkom familjen Salihi för andra gången till Sverige som asylsökande. De placerades i Älvsbyn.

Våren 2008 fick de sitt första negativa beslut om uppehållstillstånd från Migrationsverket och överklagade till Migrationsdomstolen.

Hösten 2009 reste Faiz Mohammed och Rita Salihi till Stockholm tillsammans med sitt juridiska ombud från Piteå Advokatbyrå för att framföra sina asylskäl inför domstolen.

Trots inlämnade handlingar om att familjens liv är i fara i Afghanistan, läkarintyg och utlåtanden från barnens lärare med flera blev det avslag även i domstolen. Orsak: Domstolen ansåg att familjens förklaring till varför de sökte asyl inte var trovärdig.

Sista chansen för familjen var att överklaga till Migrationsöverdomstolen. Den 16 december 2009 meddelade den högsta instansen sitt beslut att inte ta upp ärendet till ny prövning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om