Första gången PT berättade om Hijran Akram Khazaal var i september 2006. Då var hon 19 år och hade just kommit till Sverige tillsammans med sin far och tre yngre syskon för att återförenas med mamma Hanaa Al-Zoheri i Älvsbyn, som väntat i fyra år på att få återse sin familj.
Det hade tagit nästan ett år för Hanaa att få hit familjen efter att hon själv lyckats få permanent uppehållstillstånd. Glädjen var stor i tvårumslägenheten på Björkgatan då Hijrans och de övriga familjemedlemmarnas svåra tid i Irak och Syrien nu var över.
För drygt ett år sedan skrev PT om att Hijran var en av nio Älvsbybor med invandrarbakgrund som tagit undersköterskeexamen efter att ha gått en tvåårig specialanpassad utbildning på Framtid i Norr.
"Jag vill studera vidare och läsa till sjuksköterska på universitetet. Jag har några kurser kvar, men till hösten kan jag kanske söka in", förklarade hon.
Gifte sig ifjol
Vid det laget hade hennes ungdomskärlek från Irak, Bashar Zuhairi, vistats tre år i Sverige i väntan på att Hijran skulle börja känna sig redo för äktenskap. Hans asylansökan hade avslagits av Migrationsverket och i februari 2010 hade avvisningsbeslutet vunnit laga kraft.
Den 23 april ifjol kunde PT berätta den glada nyheten att det vankades bröllop mellan Hijran och Bashar: På Skärtorsdagen bytte de ringar i enlighet med sin religion mandaie och månaden därpå gifte de sig.
Kort därefter lämnade Bashar Zuhairi in en begäran till Migrationsverket om att giftermålet skulle utgöra ett verkställighetshinder för avvisningen. Myndigheten gick inte med på det.
Nu väntar Hijran och Bashar barn tillsammans i april, men det räcker inte heller för att han ska få stanna i Sverige och leva med sin familj.
Ensam vid födseln
- Vi har nyligen fått besked av Migrationsverkets förvaltningsprocessenhet i Göteborg att Bashar måste återvända till hemlandet för att kunna söka uppehållstillstånd. Beslutet kan inte överklagas, säger en förtvivlad Hijran, som oroar sig för att behöva genomgå förlossningen och ta hand om barnet utan makens stöd och hjälp.
Riskerar dödas
- Vart ska min man ta vägen? Det finns ingen ambassad i Irak som hjälper till med sådana ärenden och det är mycket farligt för Bashar att över huvud taget visa sig i landet, eftersom han jobbade för USA under kriget.
- Migrationsverket säger att det kanske bara tar några månader innan Bashar får komma tillbaka till Sverige, men ingen kan lova att det blir så. Risken är stor att han blir dödad och att vårt barn måste växa upp utan sin pappa, säger den 24-åriga blivande mamman.
Styrkt identitet
Bashar Zuhairi suckar uppgivet.
- Jag har hållit mig med arbete sedan jag kom till Sverige för fyra år sedan. Jag har styrkt identitet och finns inte med i något brottsregister. Allt jag begär är att få leva som en vanlig svensk familjefar, säger han.