En förklaring till att Skolinspektionen kritiserar rektorerna i Älvsbyns kommun för att inte jobba med systematisk kvalitetsutveckling kan enligt Jan-Erik Backman vara att kravet på att lämna in årliga kvalitetsredovisningar till Skolverket plockats bort i den nya skollagen.
- Samtidigt har det nya arbetssättet, som i praktiken ställer större krav på huvudmannen att följa upp verksamheten och kontinuerligt jobba på att lösa identifierade problem, inte riktigt hunnit implementeras, säger han.
- Enkelt uttryckt handlar det om att rektorerna ska se vad som ligger bakom studieresultaten och skapa kontrollpunkter med jämna mellanrum under läsåret. Vi är på gång att åtgärda det och har också hittat bra verktyg i form av Skolverkets användarvänliga material.
I linje med politiken
Sture Nordin (S), ordförande i kommunstyrelsens barn- och fritidsutskott, välkomnar Skolinspektionens krav att rektorerna ska ha koll på studieresultaten så att eventuella problem kan identifieras i ett tidigt skede.
- Det ligger helt i linje med det vi krävt från politikens sida. Vi vill ha återkommande redovisningar hur skolenheterna ligger till resultatmässigt. Det får inte vara så att utvärderingen kommer som en överraskning vid läsårets slut, säger han med fjolårets kalldusch om att Älvsbyn är en av landets sämsta skolkommuner i färskt minne.
- Till vår glädje ser vi en klar förbättring i det här avseendet, särskilt på Älvåkraskolan där den nya skolledningen fokuserar
på både kontinuerlig uppföljning av studieresultaten och återkoppling till politiken.
Att Skolinspektionen uppmärksammat att Älvsbyns skolor inte uppfyller lagen om att alla elever har rätt till studiehandledning på sitt modersmål och att modersmålsundervisning inte ges i den utsträckning lagen kräver, förvånar inte heller Sture Nordin.
- Avtalet med Migrationsverket om flyktingmottagning gör att vi för närvarande har ett 30-tal språk i kommunen. Det säger sig självt att en liten kommun som Älvsbyn inte klarar av att på egen hand erbjuda handledning på modersmål på alla språken, säger han.
- Skolinspektionens kritik är befogad och vi måste naturligtvis se till att vi uppfyller skollagen, men jag anser att regering och riksdag också bör se över förutsättningarna för småkommuner att bedriva den här verksamheten.
Fjärrundervisning
För några år sedan tog Älvsbyns kommun initiativ till ett
projekt i Kommunförbundets regi om samverkan över kommungränserna med fjärrundervisning på olika modersmål.
- Vi kom ganska långt och hade en duktig medarbetare på skolkontoret som jobbade heltid med projektet. Tyvärr stannade arbetet upp sedan hon slutat, men vi har tagit upp diskussionen igen, säger Sture Nordin.
Tills vidare har barn- och fritidsutskottet gett skolledningen i uppdrag att undersöka möjligheter att samarbeta med närliggande kommuner, men också att annonsera efter modersmålslärare.
- Rekryteringen har gått ganska bra, det är bara på Vidselskolan vi fortfarande har några luckor, säger Jan-Erik Backman.
Hinner svara i tid