När Sara Rumbutis upptäckte vid vårterminens början att Älvsbyns gymnasium inte fanns med på Svenska Gymnastikförbundets lista över gymnasieskolor med nationellt godkända idrottsutbildningar med inriktning gymnastik, ringde hon genast förbundet.
- Till min förvåning förklarade de att de skickat ett mejl även till Älvsbyns gymnasium och bett att få uppgifter om vår gymnastikutbildning för att kunna marknadsföra oss tillsammans med de övriga skolorna, men de hade inte fått något svar, berättar hon.
Kort efter att informationsmissen kommit i dagen rättades den till.
Oväntad budgetpost
I tjänsteutlåtandet som skolledningen nyligen överlämnat till barn- och fritidsutskottet (se PT 14 april) ingår en budgetberäkning för gymnastikgymnasiet. Posten "marknadsföring och resor" för 75 000 kronor årligen får Sara Rumbutis att höja på ögonbrynen.
- Det har inte satsats en krona på marknadsföring från kommunens sida hittills, bortsett från att jag fick använda två timmar i veckan av min lärartjänst de första åren till att ta fram informationsmaterial. Mesta tiden gick åt till att hjälpa eleverna utifrån att få tillstånd av sina respektive hemkommuner att gå utbildningen i Älvsbyn.
- De senaste åren har vi inte haft någon broschyr om gymnastikgymnasiet att dela ut på nationella och internationella tävlingar, eftersom den tog slut. Istället har jag på eget initiativ distribuerat gymnasiets egen folder, säger hon.
Inte tagit kontakt
Till föreningsstyrelsens besvikelse har skolledningen inte kontaktat Älvsbygymnasterna för att diskutera tränarvakansen eller gymnastikgymnasiets framtid.
- Tråkigt, med tanke på att vi hjälptes åt att dra igång linjen från början och har samarbetat så bra i många år. Om någon kan tipsa om var man får tag på elittränare som kan tänka sig ta en deltidstjänst på Älvsbyns gymnasium, så är det vi med alla våra kontakter i Sverige och utomlands, säger Sara Rumbutis.
Enligt Sara Rumbutis har gymnasieskolan bara kontaktat henne i ett ärende sedan Sergej Rumbutis slutade sin anställning, då med frågan om hon kunde tänka sig sätta betyg på gymnastikeleverna utan ersättning.
Slutbetyg i januari
- De motiverade det med att jag ändå är i hallen och hjälper till med träningen på fritiden. Jag sa nej, så nu har istället Sergej fått sätta slutbetyg utifrån sitt sista omdöme i januari.
- Gymnastikeleverna känner sig svikna. Det här innebär ju att de sista 4,5 månaderna på terminen är betydelselösa resultatmässigt, säger Sara Rumbutis.
Gymnasieskolans rektor Olof Johansson har avböjt att lämna någon kommentar.