- Genom olika kontakter, bland annat med Lulebon Roger Kemi, som företräder Klassmorfar-organisationen i Norrbotten och nyligen dragit igång ett projekt i Luleås skolor, har vi kommit fram till att det skulle vara bra för Älvsbyns kommun att haka på den här idén, säger FP-ledamoten Lars-Ingvar Wendt, som undertecknat motionen.
- De som vill arbeta som klassmorfar eller klassmormor får söka jobbet via arbetsförmedlingen, som också står för lönen. Oftast rör det sig om personer som är i slutet av sin yrkesbana, exempelvis de som befinner sig i fas två eller tre på arbetsmarknaden.
- De sökande gallras givetvis ut noggrant och får genomgå intervjuer. Man gör även utdrag ur polisregister med mera för att säkerställa att personen är lämplig, förklarar Lars-Ingvar Wendt.
Bildat riksförening
Systemet med klassmorfar/-mormor startade 1996 i Stockholms län. I dag är ett 60-tal kommuner runt om i landet anslutna till riksföreningen Klassmorfar Sverige.
- Kännetecknet för dem som anställs är att de har ett samhällsengagemang och känner ansvar och intresse för barnens utveckling och trygghet. De är politiskt och religiöst obundna och finns med eleverna under hela skoldagen, säger Lars-Ingvar Wendt.
- De är inte lärare och konkurrerar inte heller med andra yrkeskategorier i skolan. I kommuner där verksamheten införts är resultatet mycket positivt. Klassmorfarsystemet har bidragit till ett bättre pedagogiskt klimat och samtidigt inneburit att eleverna fått både stöd och bra förebilder.
Lars-Ingvar Wendt föreslår att Älvsbyns kommun snarast ska utreda möjligheten att införa klassmorfar/-mormor i kommunens skolor.
- Om förutsättningarna visar sig vara gynnsamma är Folkpartiets förslag att kommunen tar kontakt med tänkbara samarbetspartners och myndigheter så att vi kan komma igång med verksamheten så snart som möjligt, säger han.