Bakgrunden till utbildningen av all fastanställd personal inom hemtjänsten är ett särskilt uppdrag av kommunstyrelsen att förstärka demenskompetensen. Satsningen har organiserats av gymnasieskolans vård- och omsorgsprogram, som också står för finansieringen.
Upplägget har bestått av fyra utbildningstillfällen med Dagny Vikström som föreläsare.
- Äldreomsorgens övriga personal har också varit med, så det är inte enbart hemtjänsten som haft nytta av utbildningen, säger Stig Söderström, enhetschef för hemtjänstgrupperna i centrala Älvsbyn.
Fakta och råd
Som legitimerad arbetsterapeut och demensvårdsutvecklare i Luleå kommun är Dagny Vikströms engagemang och kunnande vida känt i hela Sverige.
Tillsammans med Kjell Fahlander, neuropsykolog vid Sunderbyns sjukhus och Göran Karlsson, överläkare vid geriatriska kliniken på samma arbetsplats, har hon författat Demensboken, som beskriver åtta typiska fall och ger såväl medicinska fakta som praktiska råd kring demensvård.
Författarna hoppas att boken med sitt helhetsperspektiv ska bidra till att fylla en kunskapslucka. De menar att det viktigaste sker i det vardagliga mötet mellan den sjuke och vårdaren. Det är där det krävs kunskap, fantasi och empati.
Handledning
I torsdags var det dags för fjärde och sista utbildningsomgången i Älvsbyn. Förmiddagen ägnade Dagny Vikström åt att handleda Kristallens hemtjänstgrupp, som är huvudansvarig för omsorgen om personer med demens i centralorten.
- Personalen har behov av att förstärka sin kompetens kring bemötandet av förändrat beteende och psykiska problem som kan uppstå hos personer med demenssjukdom. Dagny Vikström är med sin erfarenhet och kunskap en ovärderlig tillgång för oss i det avseendet, säger Stig Söderström.
- Över huvud taget är vi mycket tacksamma att hon ställt upp på kommunens utbildningssatsning. Det speciella med Dagny Vikströms föreläsningar är att allt hon säger är förankrat i verkligheten. Hon brinner verkligen för demensvård på ett sätt som både berör och smittar av sig.
Toppmöten
Enligt Dagny Vikström måste nationella riktlinjer för demensvård implementeras och förankras "hela vägen upp" om de ska ge effekt.
- Toppmötet är viktigast, alltså mötet mellan den enskilde omsorgstagaren och personalen. När jag beskriver riktlinjerna med exempel på bra toppmöten brukar åhörarna få en aha-upplevelse: "Det är ju så vi jobbar!"
- Stärkta av den bekräftelsen kan vi börja analysera tillsammans vad det var som gjorde toppmötet bra eller vad det var som gick snett. Ledstjärnan är ordet "personcentrerat", förklarar hon.
På eftermiddagen föreläste Dagny Vikström för äldreomsorgens personal på Forum.