I år är det 133 år sedan Johan Nilsson kom till Älvsbyn för att ge liv åt en bagarfamilj och lägga grunden för en stolthet och ett nytänkande inom bagarkonsten, som lever vidare än i dag via femte generationens ägare.
- Vi har bestämt oss för att fira vår företagskultur från starten 1879 genom en rad spännande år och fram till i dag med ett jubileumsår, som vi kallar "Utstickarår 2012". Samtidigt får det bli startskottet för att ta vår kultur av ständiga förbättringar och nytänk in i framtiden med de stora utmaningar som väntar oss, säger Polarbröds vd Karin Bodin.
Flera milstolpar
Det finns flera anledningar att fokusera på företagets roll som utstickare just i år: Det är 100 år sedan Frans Gustav Nilsson öppnade kafé i det lilla bageriet i Älvsbyn. Det är också 50 år sedan uppköpta Gene bageri såg dagens ljus. Både bolaget Polarbröd AB och Polarkakan 40-årsjubilerar.
För 25 år sedan blev även Omnebröd en del av Polarbröd. I 20 år har fransmännen kunnat njuta av Älvsbyföretagets produkter och i Norge har utbudet funnits i tio år.
Genom årens lopp har Polarbröd hyllats för flera innovativa lösningar.
- En är Renklämman, världens första djupfrysta smörgås. En annan är sättet att hålla brödet färskt genom frysning, som gör att alla kunder kan nås av det vi marknadsför som "Polfärskt", säger Karin Bodin.
En rad aktiviteter är inplanerade under jubileumsåret, bland annat kommer ett nyinstiftat pris - "Utstickarpriset" - att delas ut.
Nyinstiftat pris
- Priset ska ges som ett erkännande till modiga människor, som går sin egen väg och visar såväl hänsyn och handlingskraft som nytänkande och uthållighet, förklarar Karin Bodin.
- Under 2012 kommer Polarbröd också att ingå i en rad "utstickande" samarbeten, som visar att vi har ett engagemang för mer än bara bröd, det vill säga för bland annat kultur och teknik.
Utstickaråret kommer även att firas med nya produkter. Först ut i raden är Jubileumskakan, en fluffig kusin till den populära Polarkakan.
- Och så kommer vi att anordna en stor fest för Polarbröd där alla medarbetare ska hyllas, säger Karin Bodin.