Blåslampan efterlyser mer glöd från politiken

När nätverket Blåslampan bildades var samtliga involverade, inklusive kommunledningen, överens om att mobilisera alla krafter och göra det svårt att missbruka droger i Älvsbyn.- Nu verkar tyvärr engagemanget ha minskat från politikens sida, konstaterar Anders Lindh.

I nätverket Blåslampans senaste månadsmöte deltog bland andra från vänster Emma Grahn, kvinnojouren/tjejjouren, Monica Johansson, Älvsby folkhögskola, Eva Nordqvist och Monika Jonsson, Vandrande Vänner, Anders Lindh, nätverksledare, Marie Granström, Älvåkraskolan, samt Anna-Carin Roos, Svenska kyrkan.

I nätverket Blåslampans senaste månadsmöte deltog bland andra från vänster Emma Grahn, kvinnojouren/tjejjouren, Monica Johansson, Älvsby folkhögskola, Eva Nordqvist och Monika Jonsson, Vandrande Vänner, Anders Lindh, nätverksledare, Marie Granström, Älvåkraskolan, samt Anna-Carin Roos, Svenska kyrkan.

Foto: Britt Lindgren Blom

ÄLVSBYN 2012-02-02 06:00

Mobiliseringen på bred front mot droger har pågått i Blåslampans regi sedan 2003. Fortfarande träffas nätverket sista måndagen i varje månad för att stämma av läget och informera varandra om den aktuella drogsituationen. I nätverket ingår företrädare för socialtjänsten, skola, polis, kvinnojouren, FMN (föräldrar mot narkotika), Vandrande Vänner, Röda Korset, Vänskapsföreningen, Svenska kyrkan med flera.

Förebyggande arbete
- Under en tioårsperiod har kommunledningen visat engagemang och investerat både i tid och pengar i det förebyggande arbetet bland barn och ungdomar, säger Blåslampans nätverksledare Anders Lindh och nämner några exempel:

- Skolpersonal har erbjudits utbildning i olika program och metoder att stärka arbetet bland elever och personella resurser har också tillskapats via medel från kommunen och länsstyrelsen.

Oroväckande trend
Det senaste halvåret har Blåslampans deltagare noterat signaler om en ny trend från politiskt håll:

- Vi ser en tilltagande brist på engagemang från kommunens sida. Att det till exempel inte finns ett medvetet och organisatoriskt ansvar i folkhälsofrågor oroar oss mycket. Det är ett bland flera tydliga tecken på att intresset svalnat, säger Anders Lindh, som på Blåslampans uppdrag författat en skrivelse till kommunstyrelsen i ärendet.

"Förebyggande arbete är långsiktigt, men också en färskvara. Det har kort bäst-före-datum. Drogerna och dess leverantörer slutar inte. Inte heller unga människors nyfikenhet att testa", skriver han och avslutar med ett påstående: "Älvsbyns kommun har inte råd att inte arbeta förebyggande."

Klart besked
Anser den politiska ledningen i Älvsbyn att Blåslampan fungerat så bra i förebyggande syfte att nätverket spelat ut sin roll och inte längre fyller någon funktion? Kommunstyrelsens vice ordförande Helena Öhlund (S) ger klart besked:

- Blåslampan behövs i allra högsta grad! Det är en del av vårt folkhälsoarbete, det förebyggande arbetet är oerhört viktigt i vår kommun!

- Jag har inte hunnit ta del av Anders Lindhs skrivelse till KS än, men när jag gjort det ska jag kontakta honom och ta reda på vad de anser att vi måste förbättra politiskt i det här avseendet, säger hon.

FAKTA Blåslampan

För att stoppa den kraftiga ökningen av drogmissbruk i Älvsbyn 2003 drog socialtjänsten på Folkhälsorådets uppdrag igång projektet Blåslampan.

Syftet var att organisera alla tänkbara samhällsresurser i fråga om insatser mot aktiva missbrukare, men också om förebyggande insatser.

"Målet är att göra det svårt att missbruka droger i Älvsbyn genom att tidigt identifiera missbrukarna och ställa krav på drogfrihet, men också hjälpas åt att strypa möjligheten till försörjning för den som väljer att fortsätta missbruka. Ett lika viktigt mål är att erbjuda bra stöd för den som väljer att bli drogfri", förklarade socialsekreterare Jonas Sundkvist i PT den 16 oktober 2003.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om