Efter årets Anhörigvecka i Älvsbyn, som kommunen anordnade i februari, väcktes frågan om att ha ett liknande arrangemang på hösten.
- Det kändes som att vi inte mäktar med att ha två veckor på samma år, så alternativet blev att haka på nationella Anhörigdagen den 6 oktober och köra ett endagsprogram, berättar Annelee Mickelsson, anhörigkonsulent i Älvsbyns kommun.
- Av en slump sammanföll Anhörigdagen med kommunens Kulturrally-vecka och togs med som en del av kulturprogrammet.
Demensförening
Anhörigdagen arrangerades i samverkan med ortens pensionärsorganisationer, handikappföreningar och studieförbund, samt Röda Korset. Föreläsningsdelen inleddes med att företrädare för demensföreningen i Piteå presenterade sin verksamhet och informerade om vilka olika projekt som är på gång.
- Eftersom demensföreningen i Älvsbyn är nerlagd kom bland annat frågan upp om att utreda möjligheten att göra någon slags samverkan mellan kommunerna, förklarar Annelee Mickelsson.
För nästa programpunkt svarade Lisbeth Larsson, pensionerad sjuksköterska och aktiv medlem i Piteås demensförening. Inför ett 50-tal åhörare berättade hon om sina egna erfarenheter av att vara anhörig till en demenssjuk, i hennes fall maken, som hon vårdade i drygt sex år innan hon fattade det svåra beslutet att låta honom flytta till ett demensboende på Munkberga.
Rätt att få hjälp
Lisbeth Larssons budskap var följande:
- Håll inte på för länge med att försöka orka sköta den sjuke själv! Vänta inte tills ni är fullständigt slut! Ställ krav fast det känns jobbigt och ta all hjälp ni kan få! Ni har rätt att göra det.
- Kom ihåg att man hjälper inte den som är sjuk med att bli sjuk själv.