Älvsbyelever förväntansfulla inför årets kemikonferens

I dag startar den 57:e upplagan av Berzeliusdagarna i Stockholm. Över 350 kemiintresserade gymnasieelever från hela landet är uttagna att vara med på konferensen. Emil Nilsson och Ellen Lennahl representerar Älvsbyns gymnasium.

Stipendiaterna Ellen Lennahl och Emil Nilsson från Älvsbyns gymnasium ser fram mot att vara med på Berzeliusdagarna i Stockholm, där de tillsammans med över 350 andra kemiintresserade gymnasister ska få ta del av de senaste rönen inom svensk och utländsk forskning i kemi.

Stipendiaterna Ellen Lennahl och Emil Nilsson från Älvsbyns gymnasium ser fram mot att vara med på Berzeliusdagarna i Stockholm, där de tillsammans med över 350 andra kemiintresserade gymnasister ska få ta del av de senaste rönen inom svensk och utländsk forskning i kemi.

Foto: Britt Lindgren Blom

ÄLVSBYN 2012-02-03 06:00

Från Strömbackaskolan i Piteå deltar Anton Johansson och Matilda Wikström. Gymnasisterna kan se fram mot två dagar fyllda med föreläsningar av svenska och utländska kemiforskare i Aula Magna på Stockholms universitet. I kväll väntar festmiddag på Piperska muren för alla deltagare, inklusive fyra norska och tre åländska elever.

Avsikten med mötet är att stimulera intresset för kemi och låta ungdomar träffas och få aktuell kunskap om forskning i kemi. Ett av syftena med Berzeliusdagarna är att locka eleverna att vilja fortsätta studera kemi eller annan naturvetenskap. Universitet och högskolor finns på plats för att informera deltagarna inför vårens studieval.

Avgörs med lottning
Dagarna finansieras genom stipendier från företag, föreningar och skolor till Svenska Kemistsamfundet, som i sin tur donerar pengar till gymnasieskolorna.

- I Älvsbyn lottar vi ut stipendierna bland kemieleverna i avgångsklasserna för att alla ska ha samma chans att vara med på Berzeliusdagarna. I år hade ungefär hälften av de tio eleverna som läser kemi B anmält sitt intresse, berättar kemilärare Carin Lennahl.

Älvsbyns gymnasium ställer upp med det ena av skolans två stipendier.

- Tack vare det kan vi skicka två elever till konferensen. Det är oerhört värdefullt för en liten gymnasieskola som Älvsbyns att även våra kemielever får möjlighet att komma dit, säger Carin Lennahl.

Intressanta föredrag
Årets Älvsbystipendiater är Emil Nilsson och Ellen Lennahl. Emil studerar kemi inom naturvetenskapliga programmet. Ellen går teknikprogrammet och läser kemi som tillval. Båda ser fram mot Berzeliusdagarna.

- Eftersom jag även tycker om samhällsvetenskapliga ämnen ser jag fram mot att höra Håkan Tunón från SLU föreläsa om naturresurser. Det sägs ju till exempel att världens oljereserver är på väg att ta slut. Vad gör vi då? säger Emil Nilsson, som siktar på att läsa vidare till läkare.

Ellen Lennahl kan tänka sig arbeta med organisk kemi i framtiden, men överväger andra yrkesval också.

- Vi får se hur jag känner det när jag kommer hem. Konferensen går ju ut på att inspirera oss att vilja satsa på kemiinriktade jobb, säger hon.

- En föreläsning jag längtar att höra är den som Christina Moberg och Susanna Wold från KTH ska hålla om Marie Curie, kvinnan som upptäckte radium och radioaktivitet.

FAKTA Svenska kemins fader

Sedan 1956 har Svenska Kemistsamfundet organiserat Berzeliusdagarna i Stockholm.

Namnet kommer från Jöns Jacob Berzelius (1779-1848), kemist bördig från Östergötland, professor i medicin och farmaci vid kirurgiska skolan (senare Karolinska Institutet).

Berzelius är en av Sveriges mest berömda vetenskapsmän och den svenska kemins fader.

Han upptäckte flera grundämnen: cerium (1803), selen (1818), kisel och zirkonium (1824) samt torium (1828).

Berzelius blev Vetenskapsakademiens sekreterare 1818 och ledamot av Svenska Akademien 1837.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om