Stig Nordlund är pappa till två flickor som gick ut nian i Älvsbyn 2006 respektive 2008.
- Skolsituationen var särskilt problematisk när min äldre dotter gick på Älvåkraskolan. Titt som tätt uteblev lärarna utan förvarning från lektionerna och lämnade eleverna åt sitt öde, säger han.
- Inga ersättare dök upp, så eleverna fick sköta sig själva. Fredagar var det sällan idé att gå till skolan över huvud taget, eftersom det oftast inte blev någon undervisning. Lärarna var upptagna med annat och inga extra resurser sattes in.
Inte förvånad
När Stig Nordlunds yngre dotter skulle börja gymnasiet i Piteå upptäckte hon att de förväntade förkunskaperna i exempelvis spanska låg på en betydligt högre nivå än vad hennes klass på Älvåkraskolan uppnått.
- Inte konstigt. För hennes storasyster var det ännu tydligare. Så mycket lärarlösa lektioner och inställda prov som de haft i sjuan, åttan och nian låg hon nästan ett läsår efter jämnåriga elever i Piteå, säger han, väl medveten om att minnet av döttrarnas skolgång ger en negativ bild av grundskoleverksamheten i hemkommunen.
- Det kan inte hjälpas, jag säger bara att jag inte är ett dugg förvånad över resultatet av SKL:s senaste öppna jämförelser. Det kan ju ha blivit bättre på Älvåkraskolan sedan mina flickor gick ut högstadiet, men så mycket förändringar kan inte ha skett med tanke på Älvåkraskolans bottenplacering 2010.
Att fler och fler elever lämnar grundskolan i Älvsbyn utan fullständiga betyg i alla ämnen är en tragedi i sig anser Stig Nordlund.
- Men det värsta är att skolan lär eleverna att ge upp så fort det uppstår ett problem. Kommer det ingen lärare är det ingenting med det. Missar man ett prov spelar det ingen roll, det får inga konsekvenser, säger han.
- Man får lära sig att Sverige har skolplikt, men samtidigt lär man sig att det kvittar om man är i skolan eller inte.
- Som tur är brukar det rätta till sig för dem som klarar av att läsa vidare. Många Älvsbyungdomar har fått en andra chans på gymnasieskolorna i Piteå eller Luleå. Men alla de andra? Vad får de med sig för inställning från grundskolan i Älvsbyn då de ska ut i arbetslivet?