På safari i det förlovade rabarberlandet

På rabarbersafari får besökare veta allt om rabarberns egenskaper och historia. ”Den var en medicinalväxt. Det var först när socker blev vanligt som man började äta den”, säger Tord Nilsson på Alterhedens rabarberi.

PÅ VÄG. Traktorn och vagnen förbereds inför safarit.

PÅ VÄG. Traktorn och vagnen förbereds inför safarit.

Foto: Kenny Johansson

ALTERSBRUK2017-07-14 20:55

Det är fjärde året som Alterhedens rabarberi erbjuder sitt unika rabarbersafari.

– Jag tror inte att det finns någon annanstans, säger Tord Nilsson, delägare.

Safarit innebär en guidad tur med traktor och vagn genom skogen till odlingen, där besökarna får veta allt om rabarber och provsmaka rabarbersaft. Vagnarna är ofta fullpackade med besökare.

– Många kommer tillbaka och då har de med sig någon ny, säger han.

Turen går även om det skulle komma få besökare.

– Det är sällsynt att vi ställer in. Även om det bara kommer en person så kör vi. En gång kom en man från Arvidsjaur endast för safari och då kan man inte ställa in.

Under safarit berättade Tord Nilsson om rabarberns historia som sträcker sig 2 600 år bakåt i tiden.

– Den var en medicinalväxt. Man malde ner roten till laxermedel. Det var först när socker blev vanligt som man började äta den, säger han.

Rabarber växte i Asien och alla råvaror till Europa passerade Ryssland.

– Tsaren i Ryssland ville äga all export till Europa. Man tror att det var det som myntade begreppet ”lägga rabarber”.

Rabarber kom till Sverige i mitten av 1800-talet.

– Först trodde man att det skulle slå ut fruktodlingarna så det lagstiftades hur mycket man fick odla.

Ute på odlingen fick besökarna en lektion i rabarberplockning.

– Man får inte skära av en rabarber. Man ska dra upp den, så det vita följer med och plantan inte blir skadad. Sedan tar man bort blasten, säger Tord Nilsson.

De har skördat två ton i sommar. Skörden sker vanligtvis vid midsommar, men rabarber kan växa mycket tidigare.

– Man tror att rabarber har räddat människor från skörbjugg förr i tiden. De innehåller mycket vitaminer och de kommer tidigt, de kan till och med komma genom snön.

Några av de fjorton olika sorterna på odlingen är inte ätbara.

– Vi brukar inte berätta vilka som är ätbara för att få ha dem i fred, säger han.

Turen gick så småningom tillbaka till Alterhedens gårdsbutik med försäljning av rabarbersaft, marmelad och sylt.

När Tord och Maria Nilsson började odla 1990 var det ingen populär råvara.

– Det var inte i ropet, men nu finns det många recept med rabarber.

Odla rabarber

Använd mycket gödsel.

Odla på sluttande mark, så rabarbern inte står i vatten om det regnar.

Blommorna ska tas bort. De tar mycket näring.

Skörda i tid.

För tidig skörd, låt dem växa mot en vägg i söderläge.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!