Minskad produktion av livsmedel bekymrar EU-kandidat

I Holmträsk skola får barnen äta importerade polska pannkakor och i Sverige minskar den lokala livsmedelproduktionen. Det bekymrar Kristina Yngwe (C) från Ystad som står som andra namn på partiets lista inför valet till EU-parlamentet i vår.

"Våra bästa politiska vänner finns i Bryssel, inte i Stockholm, säger LRFs ordförande Nils Olov Lindfors.

"Våra bästa politiska vänner finns i Bryssel, inte i Stockholm, säger LRFs ordförande Nils Olov Lindfors.

Foto: Robert Lundberg

ALTERSBRUK2014-02-24 14:41

Måndag besökte hon, Majvor Sjölund, ordförande för centern i Norrbotten, och Nils Olov Lindfors, LRFs ordförande i Norrbotten, mjölkbonden Herbert Nymans gård i Nybyn/Altersbruk. En anläggning som levererar 1,5 miljoner liter mjölk varje år med sex anställda, och som investerat fem miljoner kronor i en biogasanläggning där 6000 kubikmeter kogödsel genererar 200 000 kWh per år. Det är tillräckligt för att försörja gården med både värme och el.( se artikel intill)

Kristina Yngve driver tillsammans med sambon gård utanför Ystad med inriktning växtodling och spannmålsproduktion.Nu står hon som andra namn på centerns lista inför valet till EU-parlamentet i vår.

Idag har partiet ett mandat i parlamentet.

Två mandat

– Men efter valet ska vi ha två. Jag ställer upp för att varken politiker eller tjänstemän ser problemen på landsbygden, säger Kristina Yngve, som inte ifrågasätter att 40 procent av EUs budget går till jordbrukssubventioner.

– Detta handlar om vad man gör med pengarna, säger Kristina Yngve, som pekar på att det så kallade gårdstöd jordbruken får borde vara produktionsinriktat.

– Idag kan en gård få stöd genom att enbart äga mark. Det krävs inte att man använder den, säger Kristina Yngve, som vill ändra regeln.

Hon pekar på att det är en sak att driva spannmålsodling i Skåne, en annan att ha mjölkproduktion i Norrbotten, det har inte svenska politiker förstått.

Vännerna i Bryssel

– Våra bästa vänner är inte politikerna i Stockholm, det är de i Bryssel, säger Nils Olov Lindfors, som pekar på att 50 procent av alla livsmedel är importerade och det trycker bort lokala producenter. De får se på hur kommunpolitikerna bestämt att barnen i Holmträsk ska äta pannkakor från Polen i stället för lokalt producerad mat.

Hon välkomnar ett EU besked om att nu kan lokalpolitiker fatta beslut inte enbart utifrån pris.

– Upphandlingsreglerna har ändrats så nu finns möjlighet att köpa lokalt producerad mat, säger Kristina Yngwe, som ger EU både ros och ris.

Riset består i att EU detaljstyr för mycket, lägger sig i nationella frågor, som snusförbud.

– Regelsystemen är alldeles för krångliga och det vill jag ge mig på. Varje nation måste själv få agera utifrån sina egna förutsättningar, säger Kristina Yngwe.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om