Lärorik safari bland rabarberbladen

Varje tisdag och onsdag under juli månad kan rabarber-fantaster lära sig om växtens användningsområden, få knep och råd och höra om Alterhedens Rabarberis historia på rabarbersafari.

Man ska spara det vita på rabarbern, annars blöder den och blir mjuk berättar Tord Nilsson, guide på rabarbersafari.

Man ska spara det vita på rabarbern, annars blöder den och blir mjuk berättar Tord Nilsson, guide på rabarbersafari.

Foto: Erik Westergren

ALTERSBRUK2014-07-03 18:36

– Många skär av rabarbern. Det ska man inte göra, då blöder plantan. Sedan ska man också lämna en del av bladet och det vita i stjälken när man plockar den, berättar Tord Nilsson och demonstrerar med en rabarberplanta. De deltagare som trotsat regnet för att med traktor och vagn förkovra sig i rabarberkunskaper, faller in med frågor och egna upplevelser under guidningens gång.

– Det smakar precis som i barndomen, tycker Sonja Rantatalo från Kalix som tuggar på en rabarberstjälk från odlingen.

Guidas på ägorna

Det är AlterhedensRabarberi som står för den annorlunda formen av safari som går av stapeln varje tisdag och onsdag under juli månad. Medan traktorn kör trävagnen längs ägorna berättar guiden om historien bakom gårdsbutiken och rabarberiet och de insikter som följt sedan den första rabarberplantan sattes år -90.

– Det har aldrig funnits någon plan egentligen. Vi räknar inte saker utan går mer på känn, ibland går det och ibland inte, säger Tord Nilsson när han beskriver de verksamheter han bedrivit med sin hustru och partner Maria Nilsson.

Rabarber en favorit

Duon har provat företagande med allt från köttdjur och potatis till att driva livsmedelsbutik, men nu har de hittat en verksamhet som tycks fungera och som har utökats genom åren. Nu återfinns allt från björk till alla möjliga sorters bär i deras egentillverkade produkter. Men rabarber är en av Nilssons personliga favoriter, på grund av dess mångsidighet.

– Rabarber är det som räddat befolkningen här uppe, den innehåller jättemycket vitaminer och är den primör som kommer absolut tidigast. Rabarber kan till och med växa i snö.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om