Alterhedens kan inte använda inköpta plastflaskor

66 000 plastflaskor för cirka 350 000 kronor står oanvända i ett gammalt potatisförråd vid Alterhedens. Anledningen är en ny lag som säger att saft och glögg måste säljas i pantflaskor. "Vi överlever men jag får nog vara utan lön", säger ägaren Tord Nilsson.

Tord Nilsson, ägare av Alterhedens rabarberi, har 66 000 flaskor av en sort han inte kan använda på grund av en ny lag som trädde i kraft vid årsskiftet.

Tord Nilsson, ägare av Alterhedens rabarberi, har 66 000 flaskor av en sort han inte kan använda på grund av en ny lag som trädde i kraft vid årsskiftet.

Foto: Ylva Forslund

Altersbruk2023-11-28 05:20

Under förra året köpte Alterhedens in ett stort parti plastflaskor för att fylla med glögg och saft. Företaget som alltid använt glasflaskor upplevde att det varit svårt att få tag på glasflaskor och vid det senaste inköpet fick de bara hälften av det de beställt. 

undefined
Tord Nilsson har ingen aning om vad företaget ska göra av alla de tiotusentals flaskor som står staplade i det gamla potatisförrådet.

– Det var en kombination av att det var svårt att få tag på glas och att fraktkostnaderna dragit iväg, glas är dyrare att frakta än plast. Sedan är det mindre kross på plast. Allt det här gjorde att vi började titta på andra alternativ, säger Tord Nilsson.

I början av 2023 landade den stora leveransen av plastflaskor.

– Det är fantastiskt vackra flaskor. De är tåligare än glas och man märker inte att det är plast förrän man lyfter och känner att den är lättare.

undefined
Flaskorna som är gjorda av plast går inte att panta.

Men när man skulle börja använda flaskorna för de drycker som produceras stötte man på patrull. Vid årsskiftet 2022/2023 började en ny lag gälla som säger att dryck som säljs måste vara i flaskor som går att panta.

För att kunna använda de inköpta flaskorna tog Tord kontakt med Pantamera i syfte att gå med i pantsystemet.

undefined
Företaget lyckades få tag i glasflaskor som de nu fyllt med glögg men vad de ska göra med plastflaskorna är oklart.

– Vi skickade ner en flaska för dem att titta på, säger Tord som blev ordentligt förvånad över svaret.

– De sade att deras maskiner inte kunde hantera flaskan då halsen var för tjock.

Nu har företagarna 66 000 flaskor (35 till 40 pallar) staplade i ett utrymme där de står och tar plats. 

undefined
Tord Nilsson, ägare av Alterhedens rabarberi, har 66 000 flaskor av en sort han inte kan använda på grund av en ny lag som trädde i kraft vid årsskiftet.

– Vi får använda dem till annat som exempelvis dessertsås, men det säljer vi så lite av så flaskorna skulle räcka i 50 år, säger Tord.

Han säger att han med åren blivit luttrad och att han inte ligger sömnlös över det som hänt men han ställer sig frågande till informationen kring den nya lagen.

undefined
Alterhedens kan inte använda de plastflaskor som köptes in för att ha glögg och saft i.

– Jag vet att jag som producent är skyldig att ha koll på nya lagar och regler men när jag kontaktade FTI i våras visste de ingenting. Sedan tycker jag det är dåligt att Pantameras maskiner inte kan hantera flaskorna, säger Tord och tillägger:

– De nya reglerna är ju till för att förbättra miljön och då borde kunskapen om det här vara större hos berörda myndigheter och maskinerna som ska ta hand om panten borde vara bättre.

Vad gör ni med flaskorna?

– Vi kan ju försöka rea ut dem till kollegor, vi får se. Vi kommer att överleva det här men det känns dumt och vi förlorar en massa pengar.

undefined
Alterhedens har flaskor för 350 000 kronor staplade i ett gammalt potatisförråd. Flaskorna köptes in för att ha glögg och saft i men det är inte tillåtet enligt en lag som trädde i kraft vid årsskiftet.
undefined
Tord Nilsson, ägare Alterhedens.
undefined
Alterhedens
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!