På Puls & Träning på Årsta Torg i södra Stockholm letar sig vårsolen in bland träningsmaskinerna. I lokalen finns människor i alla åldrar och folk hejar glatt på varandra. Några fokuserar hårt och rör sig målmedvetet fram och tillbaka, medan andra står och pratar. Flera besökare är äldre.

– Ibland blir gubbarna lite väl pratsamma med varandra. Då går jag dit och hetsar på dem lite, säger Daniel Landin, som driver gymmet, och skrattar.

– Men de sprider en väldigt positiv energi i gymmet, tillägger han.

Artikelbild

| Stå med ena foten mitt på bollen och den andra vid sidan av med axelbrett avstånd ungefär.

Han säger att många nog har en bild av att seniorträning är något mesigt, men att man där bör tänka om. Den gruppträning för seniorer som gymmet ordnar handlar om att sätta ribban högt.

– Att bli äldre betyder verkligen inte att man inte kan träna hårt. Gruppträning har många fördelar eftersom man då pushar sig själv lite mer, men det är många som kommer hit och tränar själva också. En 84-årig man som kommer hit varje dag och kör själv har tränat sedan 1952. Han har mycket bättre teknik än många unga och hjälper ibland de andra seniorerna bland vikterna.

Flera träningskedjor och gym satsar i dag på seniorträning, till exempel World Class, Friskis & Svettis och Nordic Wellness. Daniel Landin berättar att han märker att intresset är stort. Sedan Puls & Träning på Årsta Torg öppnade 2015 har gruppträningen för seniorer vuxit från en grupp på tre personer till upp emot 25. De yngsta är i sextioårsåldern och de äldsta runt åttiofem.

György Horváth, som är instruktör för gruppen, säger att balansen är något han fokuserar mycket på.

Artikelbild

| När man blir äldre är det ännu viktigare att träna muskler och balans för att undvika fallolyckor. Dessutom är det roligt.

– Balansen är inget man kan kontrollera medvetet, och den blir sämre med åren, men den går att träna upp. Många tror att de har bra balans bara för att de rör på sig, men när de kommer hit och får testa att stå på en bosuboll märker de att den inte är så bra som de trodde, säger han.

– Balanssinnet är det enda sinne man kan träna upp. Det handlar om att träna de små musklerna mellan ryggkotorna, och stabilisera inifrån och ut. Man börjar med balansen, lederna och ryggraden - och sedan kan man bygga styrka. Man ska göra saker i rätt ordning så att man undviker skador och eventuellt mer förslitningar.  En mix av balans- och stabilitetsträning ihop med styrketräning är toppen. Kroppen är en enhet och ska tränas som en enhet.

Artikelbild

| Balansen försämras med åren. Att gå på gym och träna är ett utmärkt sätt att bromsa den utvecklingen.

Viktigt är också att träningen kommer till nytta i vardagssituationer. Traditionell styrketräning med upp, ned, tryck och dra är inte den bästa träningen alla gånger, förklarar Daniel Landin. Istället är det lämpligt att även blanda in rotations- och sidledsövningar för att jobba in fler funktionella rörelser så balans, stabilitet och välbefinnandet ökar ännu mer. Bosubollar, Qubo och pilatesbollar är redskap som är både utmanande och roliga att använda.

– Målet är att få en ökad levnadsstandard. Att man orkar lyfta matkassen och håller balansen på isiga gator. Målet är inte att vara på gymmet. Det ska vara en självklar del av vardagen, men är egentligen bara ett verktyg för att klara annat.

Artikelbild

| Stå på bollen med fötterna lite isär så det känns någorlunda stabilt. Böj på benen så djupt som möjligt.

Skador är något som ofta sätter stopp för träning, speciellt när man blir lite äldre. Ett dåligt knä kan skapa ett motstånd som gör att man helt stannar upp med fysisk aktivitet.

– Nästan oavsett vilken skada man har går det att hitta en träning som fungerar ändå, säger György Horváth.

Artikelbild

| Stå med ett knä mitt på bollen och håll händerna på bollens framkant.

– Vi har haft en 83-åring som kom hit med rollator, men nu inte behöver den längre.

Lika mycket som fysiska resultat handlar träningen om att må bättre psykiskt.

Artikelbild

| Stå i sidled med armbågen mitt på bollen, ha ena knät i golvet och ha en rak linje mellan knä och huvud.

– Flera äldre som kommer hit är ensamma och ibland deprimerade. Det märks stor skillnad när de kommer igång med träningen. De är gladare, sover bättre och får bättre aptit. Dessutom har många i gruppen blivit vänner och umgås privat.

Daniel säger att han är glad över att fler och fler läkare ordinerar träning i stället för medicin.

– Man ska aldrig känna att det är för sent att börja träna. Det är det verkligen aldrig. (TT)