”Det är lätt att vara efterklok”

Den behandlande läkaren beskriver sin insats som ”icke optimal”. Ändå tycker chefs­läkaren Håkan Blom att hans bedömning är korrekt och tänker därmed inte göra någon lex Maria-anmälan.

AKKAVARE2016-10-18 09:20

Kajsa Renberg och Tobias Möller har anmält händelsen till såväl IVO som patientnämnden. I ett yttrande från läkaren till Inspektionen för vård och omsorg (IVO), beskriver han händelse­förloppet.

”Med facit i hand borde gossen ha skickats på kvällen till barnkliniken. Det faktum att han inte skickades har medfört en fördröjning för diagnos och behandling. Förhoppningsvis kommer detta inte att leda till några bestående men och undertecknad har dragit lärdom av detta.”

Läkaren beklagar men tycker samtidigt det finns förmildrande omständigheter.

”Men hänsyn till kort anamnes och status som noterades i journalen, samt att pojken började dricka på ett till synes normalt sätt.”

Men KajsaRenberg tycker att en del uppgifter i journalen är direkt osanna.

– Hans temp, exempelvis. Och syresättnings­graden. Den utrustningen var för stor för lille Nils små fingrar, det gick inte alls bra för dem att kolla syresättningen. Varför står inte det i journalen?

Håkan Blom säger till Nyheter i Norr att han inte kan se att läkaren gjorde något fel.

– Utifrån det jag kan läsa mig till i journalen ser det ut som han har gjort precis det han ska. Det fanns inte fog att misstänka några livshotande sjukdomar i det läget.

Mamman säger att uppgifter i journalen inte stämmer?

– Det är hennes uppfattning. Skillnaden mellan lekmän och läkare är att jag vet vad som händer i kroppen när man blir sjuk. I fall med hjärnhinneinflammation kan tillståndet försämras mycket drastiskt. På tio minuter kan CRP skjuta i höjden. Jag menar därför att även om läkaren hade tagit ett CRP på barnet hade det sannolikt inte visat något.

Hur ställer du dig till det faktum att läkaren själv bedömer att hans insats kunde varit bättre?

– Det är lätt att med facit i hand vara efterklok, men där och då kunde han inte ha fattat ett bättre beslut baserat på den information som fanns tillgänglig. Det är klart att det i efterhand känns olyckligt när man vet vad som hände sen.

På Socialstyrelsens hemsida står att ett fall ska lex Maria-anmälas om det har medfört eller hade kunnat medföra en allvarlig vårdskada. Någon anmälan tycker dock inte Håkan Blom är nödvändig, trots att föräldrarna fortfarande går på efterkontroller med Nils för att försäkra sig om att han inte fått några bestående men.

– Jag kan inte anmäla undersökningen läkaren gjorde. Jag bedömer att den är korrekt utförd. Känner man sig som förälder osäker på en läkares bedömning har man alltid rätt att uppsöka en annan läkare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om