Göran Emerius började med film i slutet av sextiotalet. Skillnaden mellan att vara naturfilmare då och idag är stor, främst när det gäller planering och kostnader. Sektorn med ekoturism har vuxit kraftigt så det finns goda möjligheter att se områden av världen som tidigare var svåråtkomliga.
– Det är en stor hjälp. Innan internet var det ett stort planeringsarbete. Det blev något enklare när faxen kom, men idag kan man ju surfa på nätet och hitta nästan vilka vildmarksområden som helst och få information, säger han. Utrustningen har även blivit billigare från början av karriären.
– Då var det filmrullar och framkallning och en naturfilm kunde kosta upp till 200 000 kronor att göra. Idag har jag minneskort som kostat nån hundring, och filerna laddar jag sen in i datorn där det mesta kan göras. Förr när jag gjorde film behövdes det alltid sökas pengar för det kostade så mycket, men nu är fältet öppet för vem som helst.
Som naturfilmare har han mött många djur på sina resor, i synnerhet björnar och vargar.
– Man får lära sig att läsa djurens kroppsspråk, så man ser om de är irriterade. Om man ser till björnar så gäspar de ofta om de är obeslutsamma. En annan gång fick jag kontakt med en varg och filmade när den ylade. När den gick iväg ylade jag tillbaka och då kom den igen, så jag fick filma den ännu mer. Det är ett sånt där oförglömligt minne.
Första resan till Alaska gjorde han 1978. Sedan dess har han återvänt ytterligare 13 gånger, senast 2013.
– Miljön påminner mycket om den här lappländska miljön som jag känner så starkt för, men eftersom den är så uppriven här har jag försökt fara till en plats på jorden där jorden är intakt. Alaska är ju det i stora delar. Så som naturen formar sig av sin egen kraft, det är det man vill uppleva. Man vill kunna gå runt som en förstagångs vandrare och där finns det möjlighet att göra det.
Men det är inte bara de lappländskliknande markerna i Alaska och Sibirien som drar. Han har tidigare sett jaguarer i Brasilien och nu närmast blir det Amazonas.
– Det som lockar är en nationalpark som har ett av de rikaste ekosystemen i världen. De har över 800 olika fågelarter, vi har inte ens 300 här. Sen är det en otrolig skogsvegetation med både växter, insekter och djur som fascinerar. Att en skog kan vara så rik på liv. Det är ju det man vill uppleva, avslutar han.