Du behöver:
25 g jäst
3 dl ljummet vatten
1 stor potatis
ungefär 7 dl vetemjöl special
1 dl mjöl
mjöl till utbakning
5 dl majsolja
Saker till fyllning, t ex creme fraiche, vitlök, rödlök och ost.
salt och peppar
Såhär gör du:
1. Först och främst så ska du koka den stora potatisen. Dela den först så går det fortare. När du gjort detta löser du jästen i vattnet, och sen mosar du potatisen och blandar i den, tillsammans med mjöl och typ en tesked salt. Degen ska bli ganska lös och slät, sen ska den jäsa i 30-45 minuter.
2. Medan degen jäser så kan du smaksätta creme fraichen. Pressa i vitlök (1-2 klyftor brukar räcka, men du får känna efter själv) och salta och peppra. Ställ sedan in den i kylen så den får stå och dra sig ett tag.
3. Häll ut några deciliter mjöl på bänken så det blir som ett tunt täcke av mjöl, innan du lägger ut degen där. Arbeta in lite mjöl i degen och dela den i 16 bitar. Kavla sedan ut den till cirka 15 centimeter långa ovaler. Låt de jäsa i 10 minuter, men se till att dom har mjöl under sig så dom inte kletar fast!
4. Ta fram en tjockbottnad panna och häll i olja tills det är typ 3-4 centimeter högt. Låt den bli varm. För att kolla om den blivit nog varm kan du testa stoppa i en liten bit vitt bröd i oljan, och blir den brun och fin ganska fort så kan du börja fritera bröden! Lägg i ett eller två åt gången och låt de ligga i någon minut på varje sida. Den ska bli gyllengul och inte vara kletig i mitten. Men se upp med att fritera dem för länge! Då blir de alldeles hårda och äckliga.
5. Lägg lite hushållspapper under ett galler och lägg langosen där. Låt de rinna av sig lite medan du tar fram sakerna till fyllningen. Du kan egentligen ha på vad du vill på dina langos; många tycker om att ha räkor och rom på sina langos, men jag är mesig och kör på den gamla trygga varianten med ost, gräddfil och rödlök på.