Smörstekt torskrygg med senapssås

För 4 personer, 30 minuter

700 g torskrygg, skinn och benfri

Artikelbild

| Smörstekt torskrygg är havets motsvarighet till oxfilé.

100 g smör

1/2 tsk salt

1 krm vitpeppar

1 tsk brunt senapsfrö

Till såsen:

3 msk fett från pannan

2 msk dijonsenap

1 dl torrt vitt vin

2 dl grädde

1 tsk finhackad färsk timjan

1 msk majsstärkelse + 2 msk vatten

1 tsk gult senapsfrö

Att äta till:

kokt potatis

sockerärtor

2–3 tomater

Gör så här:

1. Salta och peppra torskryggen. Bryn fisken runt om i smör i en traktörpanna med lock. Sätt på locket och tillaga på medelvärme. Ös flera gånger och vänd någon gång för att ska få så jämn värme som möjligt. Strö på en tesked brunt senapsfrö.

2. Lyft över fisken till aluminiumfolie och linda in den så den får eftersteka under tiden som såsen kokas.

3. Fräs samman 3 matskedar fett från pannan med dijonsenap, torrt vitt vin, grädde och hackad timjan. Red med majsstärkelse löst i vatten och tillsätt mortelstött gult senapsfrö. Sjud i fem minuter. Smaka av med salt och vitpeppar. Dela fisken i portionsbitar och servera med lättkokta sockerärtor, kokt potatis och tomater.

mat