Laxsoppa med rödbetor

För 4 personer, 35 minuter

500 g skinn- och benfri lax

Artikelbild

| Soppa kokad på rödbetor, lök och lax värmer härligt, speciellt ruggiga höstdagar.

500 g färska rödbetor

1 dl finstrimlad purjolök

1 dl finhackad morot

1 dl finhackad gul lök

1 msk rapsolja

12 dl vatten

2 fiskbuljongtärningar

1 msk finhackad färsk mejram

salt och vitpeppar

Att äta till:

2 dl crème fraiche

färsk mejram till garnering

Gör så här:

1. Skala och strimla rödbetorna. Spara ungefär en fjärdedel i en skål och ställ i kylen. Skölj och strimla purjolök, skala och strimla morötter samt skala och finhacka gul lök.

2. Fräs rödbetsstrimlorna, purjolök, morötter och gul lök i olja under omrörning någon minut. Smula i två fiskbuljongtärningar och tillsätt vatten. Låt soppan koka upp och sänk värmen och låt sjuda sakta 15 minuter utan lock.

3. Skär laxen i mindre bitar, ungefär med 2 centimeters sida. Tillsätt hackad, färsk mejram. Vänd ned fiskbitarna i soppan och sjuda ytterligare 4 minuter. Färga soppan med sparade rödbetsstrimlor och smaka av med salt och vitpeppar.

4. Lägg upp soppan i djupa tallrikar och toppa med en klick vispad crème fraiche och färsk mejram.

mat