Thailändsk fisk- och skaldjurssoppa

För 4 personer, 40 minuter

300 g fast fiskfilé, typ torsk, gös eller kummel

Artikelbild

| Soppa med fisk och vanliga nordhavsräkor smaksätts på traditionellt thailändsk vis med bland annat ingefära och citrongräs.

300 g nordhavsräkor med skal

1 msk rapsolja

2 stjälkar citrongräs

2 tsk fint hackad ingefära

1/2 röd chili

1 tsk röd currypasta

12 dl vatten

2 tärningar hönsbuljong

1 msk fisksås

100 g små champinjoner

3 salladslökar

1 limefrukt

färsk koriander

Gör så här:

1. Skär den skinn- och benfria fisken i bitar med ett par centimeters sida. Skala räkorna och ta vara på skalen. Krossa citrongräset lätt och dra bort det yttersta skalet. Hacka den nedre, ljusa delen fint. Hacka även ingefära och den halva chilin, utan att ta med frön och mellanväggar.

2. Fräs räkskalen med het olja i en kastrull en knapp minut. Tillsätt citrongräs, ingefära, chili, currypasta, vatten och buljongtärningar. Koka upp och sänk värmen och låt allt sjuda i 15 minuter utan lock. Sila och spara enbart vätskan.

3. Strimla salladslökarna och dela svampen i bitar. Fräs lök och svamp hastigt med ytterst lite rapsolja i ny kastrull. Slå på vätskan, tillsätt fisksås och lägg i fiskbitarna. Koka "nästan" upp och sjud under lock 3 minuter. Smaka av med färskrivet skal och saft från en lime. Lägg upp i portionsskålar, fördela räkorna över och garnera med färska korianderblad.

mat