Med mindre än två veckor kvar till jul och med show-namnet White Christmas kan man förledas att tro att det är en julshow i traditionell bemärkelse det handlar om, men glöm det. När Ivarsdotter och Lindgren äntrar scenen blir ingenting riktigt som man förväntat sig. I positiv bemärkelse. Garanterat julsångsfritt, kan tilläggas.

När de själva ska beskriva vad det egentligen är de gör, lyder programförklaringen "Norrlands tyngsta kvinnliga komiker i 158,6 kilo galen humorshow". Jamenvisst, det är ju precis det det är.

Befriande kul

Artikelbild

| Ivarsdotterns alter ego Belinda Bengtsson går alltid hem. Publiken tjöt av skratt.

Det är oerhört befriande för en vuxen publik med två medelålders, normalt rundlagda kvinnor som bjuder inte bara på show, skratt och sketcher utan framför allt på sig själva. Här är Åsa Ivarsdotters alter ego Belinda Bengtsson en klassiker som alltid går hem. En lönnfet kvinna i leopardmönstrat, med kaxig attityd, ett underbart självförtroende och en välutvecklad icke-taktkänsla som – i rollen – dessutom totalt saknar spärrar och självinsikt. Belinda får publiken att vråla av skratt.

Och hennes västerbottniska kollega Emma, i Monica Lindgrens skepnad, är inte steget efter. Det här är kort sagt två galet erfarna komiker med många talanger, som har fantastiskt roligt själva.

Driver med varann

Musik och sång bjuds det också, dock inga julsånger som sagt, och en hel del kloka tankar kring dagsaktuella ämnen och företeelser. Om sociala medier och hela den världen till exempel. Vet du förresten vad nomofobi är? Inte? Det betyder (enligt Monica Lindgren i alla fall) rädslan för att komma för långt ifrån sin mobil, vilket det finns behandlingar för. "Men fyra veckor utan instagram, det är ju helt värdelöst!"

Artikelbild

| Trots god mat på bordet fick komikerna publikens fulla uppmärksamhet – och kul hade de.

Att komikerduon känner och älskar varandra framgår tydligt och tillåter dem att driva hejdlöst med varandra, till publikens stora glädje. I kväll visas sista föreställningen på samma scen.