Medlemmarna träffades i korridorerna på musikhögskolan där de går rocktrean respektive studiomusikertvåan. AC/DC, Guns 'N' Roses och Metallica var några av banden som tände gnistan hos medlemmarna när de var små.

– Alla är rockare i grunden. Här på skolan spelar man väldigt mycket olika grejer. Då är det skönt att ha ett ställe där man kan gå tillbaka till rötterna. "just det, det här skapade mig när jag var åtta år". Arg musik. För mig var det hardcore/punkband som Refused, berättar trummisen Jonathan Olsson.

– Bland det bästa med skolan är att man kan välja och vraka bland musiker. "Den här personen skulle passa för det här". Det är som en godisaffär (skratt), säger basisten Hampus Wahlsten.

Lambert Nova spelar enbart eget material.

– Det är Led Zeppelins "Immigrant song" möter Pearl Jams "Even flow", föreslår Hampus Wahlsten som beskrivning av bandets stil.

Gitarristen Jörgen Halläng hade ruvat på idén om ett hårdrockband i några år när han skred till verket:

– Jag ville göra någonting med mer modernt rocksound, ganska avskalat, med få medlemmar och i stället använda det man har till fullo.

Han fortsätter:

– Vi sjunger mycket. Vill vi fylla ut använder vi röster i stället för extra instrumentpålägg i studion. Det är väldigt live-vänligt och med mycket energi.

De spelar upp den kommande singeln "Sun has set" som är ett bra exempel på det han säger. En tung rocklåt med vissa popiga element och så ett häftigt sångarrangemang som ger både karaktär, färg och en extra rytmisk dimension.

Viktigt för bandet är att allt ska ha en "groove".

– Även om det inte blir en "mosh pit" framför scenen ska publiken i alla fall känna att de vill stå och nicka med huvudet. Man ska känna rörelse i kroppen. Då blir det att inte bara ta influenser från vanlig rock, säger Jörgen Halläng och ger exempel på låten "Stay above me" som i sin grundrytm är besläktad med balkan-musik.

Efter sommaren har dagens uppsättning tagit form och medlemmarna har satsat alltmer på bandet. Onsdagskvällens gig, som är Lambert Novas fjärde, delar de med kollegorna i bandet Pluto and The Ancient Aliens.

– De är skitgrymma. De spelar både eget och covers, från väldigt tungt till lite souligare, säger Jörgen Halläng.

Lambert Nova lever i nuet. Deras tid tillsammans rent fysiskt är räknad. Till sommaren, efter avslutade studier, flyttar både Dennis Ståhl och Jörgen Halläng från Piteå. De har inte pratat om hur framtiden ska se ut.

– Vad som händer sedan är "elefanten i rummet", säger sångaren Dennis Ståhl.

– Vi passar på att spela. Sedan får vi se. Alla drömmer ju rock 'n' rolldrömmarna och världsturnéer, men man måste börja någonstans, säger Jonathan Olsson.