DEBATT Simon Olofssons krönika i Piteå-Tidningen, om huruvida Piteå är en kulturstad, satte igång en uppfriskande debatt. Jag tycker att det var en välformulerad krönika. Jag läser med glädje det han skriver. Håller inte alltid med, men tycker att han har ett bra språk och ofta kommer med intressanta vinklingar. I just denna krönika håller jag helt med. Ett intressant och tankeväckande inlägg. Klart värt att ha som utgångspunkt för ett resonemang. Dessutom tydligen helt mitt i prick.

Så till den milda grad att Brith Fäldt och Ann-Katrine Sämfors försöker förminska vad han skriver genom att raljant skriva om hans ”märkesjeans”, ”solbrillor”, ”öronproppar” och att han fikar på Ekbergs. En välbekant metod som i andra sammanhang brukar kallas ”härskartekniker”.

Att förlöjliga personen för att göra det hen säger mindre trovärdigt. Mycket lågt.

Sen kom nyheten att kulturchefen Peter O Ekberg sagt upp sig. Skälen han anger till varför han slutar tangerar i mångt och mycket det Simon Olofsson tog upp i sin krönika.” Faktum är att mer än kultur har Piteå en kulturell infrastruktur ...inramad i samhälleliga byggnader, i varierande grad effektiva, avgränsad från de många till förmån för de få”. Är det detta som Britt Fäldt kallar ”elittänkande och gnäll? Som exempel på varför han avgår tar kulturchefen upp

Studio Acusticum och Kaleido. Två stora dyra byggnader som sen inte ges budget för att bedriva en relevant verksamhet. Han menar att kulturen är lågprioriterad i Piteå

Peter Roslund går ut och försvarar Piteås kultursatsningar. ” I relation till storleken så vet jag inte vilken kommun som slår oss”. SVT kultur listade, 2014, Sveriges Kommuners kulturkostnad per person. Piteå kom på plats 40. Bland de som satsade mer finns Emmaboda, Åsele, Vara, Orsa, Haparanda,Vimmerby, Lidköping, Dorotea, Olofström, Gislaved, Ludvika, Övertorneå, Ånge, Luleå, Jokkmokk, Arjeplog med flera. Dessa satsade mer än Piteås 1 257:-/person.

Vad som också är intressant är att 1 257:-/person x 41.000 (Piteås ungefärliga folkmängd 2014) = drygt 51 miljoner. Piteås kulturbudget ligger på cirka 35 miljoner. Det fattas alltså cirka 16 miljoner för att få fram 1 257:-/person. Finns det så mycket kulturpengar nån annanstans som kulturförvaltningen inte disponerar. Vad är det för pengar? Vem disponerar dessa? Vad används dom till? Eller är det fel siffror i SVT kulturs ranking. Ligger vi mycket lägre i listan?

Nå är då Piteå den kulturstad som man gärna vill se sig som? Både och tycker jag.

Det händer mycket i Piteå som är kulturellt berikande. Många föreningar med ideella krafter som gör ett förträffligt jobb. Det menar jag är en styrka. Människor som ofta är kunniga och brinner för sin sak. Kommunen borde stötta dessa ännu mer. Vattna där det växer. Öka bidragen. Hjälp till med vettiga lokaler. Bjud föreningarnas styrelser på en rejäl fest varje år för att visa uppskattning för det jobb dom lägger ner. Föreningslivet är avgörande för en bygds överlevnad. Så visst ...det finns ett rikt kulturutbud i Piteå.

För att kunna kalla sig kulturstad behövs det dock även kulturella visioner.

Hur ser dom ut? Kulturen bör ju finnas till för oss som bor här. Få oss att tänka, tänka om, lära känna oss själva, och omvärlden. Ingå i ett sammanhang. Bli människor. Här håller jag nog med Simon Olofsson. Ofta upplever man att så kallade kultursatsningar handlar om att ”sätta Piteå på kartan”. Då finns det pengar. Den huvudlösa satsningen inför ”Umeås Kulturhuvudstadsår” är ett avskräckande exempel. Eller ett Acusticum som står oanvänt för att det inte finns driftspengar. Eller Kaleido, som skulle bli ett kulturhus men inte går att använda, för att det inte finns driftbudget. Och som dessutom är helt felbyggt för ändamålet. Gökungar i det kulturella boet.

Visst. Man kan alltid kräva mer pengar. Men ... en kommun har ju många åtaganden.

Huruvida kulturbudgeten bör bli större har jag inte kunnande nog för att avgöra. Däremot måste vi ju ta ett resonemang om hur befintliga pengar används. Tillåta oss att svära i kyrkan.

Finns det fler gökungar i boet? Norrbotten Neo? Piteå Kammaropera? BD Pop? Musik i Pite Älvdal? Filmpool Nord?