Ormvråken leder oss in i historien

Han ville skriva en historisk bok om hembygden. Nu flyger Folke Antonssons "Vad ormvråken inte vet" iväg på sina egna vingar.

I sin nya bok "Vad ormvråken inte vet" trampar författaren Folke Antonssons på förfäders stigar genom 200 år av historia från dåtid till nutid i Piteåbygden.

I sin nya bok "Vad ormvråken inte vet" trampar författaren Folke Antonssons på förfäders stigar genom 200 år av historia från dåtid till nutid i Piteåbygden.

Foto: Maria Johansson

Piteå kommun2019-10-06 14:00

I sin nysläppta bok har läraren, musikprofilen och författaren Folke Antonsson gjort en lång vandring i sina förfäders spår. Här väver han väver samman sin egen familjs släkthistoria med muntliga berättelser från förr. En skönlitterär essäsamling och ett författarexperiment som spänner över tvåhundra år i Pitebygden. 

– Boken tar sin början på 1800-talet. Som barn var jag ofta i Svensbyn i min fars föräldrahem i Hamptjärn. Min familj besökte ofta Högberget där Elias Bäckman eller "Stjers Elias" grotta fanns. Jag har vuxit upp med de muntliga historierna nära mig, därför föll det sig naturligt att det första kapitlet handlar om honom. Men jag färdas också upp i älvdalen, i trakterna kring Älvsbyn och Vidsel där min mor föddes, säger han

Hans mor var noga med att föra muntliga berättelser vidare och en vän har berättat två av historierna.

–Tage Nordhsvan hade hört om pigan som drog en griskulting i en skottkärra från Lillpite till Tväråliden. På samma ställe gick jag, nästan ett sekel efter henne som nybliven tonåring med en ko som var min fars. Jag blev så fascinerad av tanken. Där våra förfäder gått där trampar vi nu. Vi har alla ett sammanhang i historien, säger han.

Språket i boken förändras gradvis, berättelserna är fristående men ändå sammanlänkade i två delar.

– I början använder jag mig av ett ordrikare språk eftersom det var så på den tiden. Mitt språk förändras successivt ju närmare den självbiografiska delen jag kommer. "Nya tider" handlar mycket om mitt liv slutet av 1900 och början av 2000-talet. Jag har hela tiden försökt att eftersträva klarhet, enkelhet och djup i min text.

Folke Antonsson föddes in i ett lantbrukssamhälle, växte upp på 60-talet som en jordnära person med stort naturintresse som under åren bestått. Det tog ett år att skriva boken och till hjälp har han haft sin musikaliska förmåga.

– Språkrytmen i skrivandet ger någon sorts musikalisk känsla. Jag är van att tänka i fraser. Började med små berättelser. Kunde ge bort en liten story till någon bekant i julklapp. Jag fick fin respons och så skrev jag mer.

I boken finns det också berättat om hur han som barn fängslades av ett gammalt men sorgligt, vackert svartvitt fotografi och om hur boken fick sin spännande titel.

– Titeln kommer från de mäktiga naturupplevelser som jag hade som ung naturintresserad fågelskådare, säger Folke Antonsson.

Den jordnära författaren Folke Antonsson har alltid levt nära naturen. Som ung var han en ivrig fågelskådare i trakterna kring Svensbyn.
Den jordnära författaren Folke Antonsson har alltid levt nära naturen. Som ung var han en ivrig fågelskådare i trakterna kring Svensbyn.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!