Martinus Thomsen (1890-1981) var dansk andlig författare.

– Han hade en förebild och hjälte och det var Jesus. När han kom i trångmål ställde han alltid frågan ”hur hade Jesus hanterat det här” och så fick han alltid bra resultat. 1921 fick han en bok om meditation. Han följde anvisningarna om hur man mediterar. Med sitt inre öga kunde han skåda in i andevärlden. Det blev ett andligt dop och han blev invigd i en andlig värld. Han fick det han kallade en kosmisk medvetenhet, berättar Thor Gjörvad som visar fem utställningar om Martinus parallellt i Norrland just nu.

.

Martinus stora verk är Tredje testamentet.

– Det är en fortsättning på gamla och nya testamentet. Det består av 8 000 sidor text, uppbyggda ungefär som Bibeln i olika stycken. Martinus använde 60 år av sitt liv till att skriva det. Det finns också småböcker utifrån Martinus föredrag.

Martinus var tydlig med att det inte skulle vara uppmärksamhet på hans person, utan på verket, och han ville inte att samfund eller sekter skulle bildas. Thor Gjörvad pratar om den andliga vetenskapen, att få logiska förklaringar till livsmysterier.

Han kom själv i kontakt med Martinus litteratur för 35 år sedan, då han precis själv haft en liknande, men tidsbegränsad, upplevelse då han bland annat kunde se auror och gick i en ständigt upprymd känsla. Martinus litteratur talade rakt in i hans egen upplevelse.

.

Upplevelsen och läsandet av Martinius blev omvälvande och gav honom en annan, mer ödmjuk syn på livet. Sedan han blev pensionär har han ägnat mycket tid åt att presentera Martinus verk för allmänheten.

– Martinus pratar inte om människan som syndare. Han säger att det finns ingen synd, bara erfarenheter. Vi pendlar mellan olika krafter, inuti eller i omgivningen. Han har också sagt att det finns en karmalag, att vi skördar som vi sår.

– Det är kul att få jobba med det, för det är en kärlekslära, säger Thor Gjörvad som själv guidar på plats under veckan.

Han understryker att det inte handlar om någon ”predikan”.

– Jag gör det här tillgängligt. Folk får ta det som passar och låta det som inte passar ligga. Om man hittar något guldkorn är det bra.

.

Av Martinus cirka 100 symboler visas omkring 15 i den lilla utställning som tagits fram av Rolf Elving, Martinus sista elev.

– Martinus litteratur har funnits på svenska bibliotek i 50 år. Då är det naturligt att vi får vara här och berätta om hans författarskap och livskonst.