Ett schlagerpyntat ”green room” står redo för artisterna och repetitionerna på scenen har precis dragit igång när PT hälsar på.

– Nu ser man hur allt arbete man lagt ner utvecklar sig. Vi har haft lite teknikstrul  –  det får man alltid vara beredd på – men jag skulle nog säga att det flyter på bra. Folk verkar vara på gott humör också. Det har varit långa dagar och nätter för många, men ändå är det härlig stämning. Folk är laddade, säger Alexandra Örn.

.

Artikelbild

| Skotrigt. The Bengt Believers (Christoffer Töyre och Daniel Åberg) i låten om Skoter-Bengt blev Smask-segrare 2017.

Cirka 170 personer arbetar ideellt för att Smask (svenska musikhögskolestudenters egen melodifestival) ska bli en helgjuten upplevelse, med en mängd showinslag som ramar in det musikaliska. Artister, dansare, låtskrivare, musiker och programledare, visst, men också en mängd andra i kulisserna, från ljud- och ljustekniker till de som jobbar med radio-, tv- och tidningsproduktion.

– Folk från olika delar av skolan börjar umgås mer för att man har Smask ihop. Det låter barnsligt, men att vara med i Smask är ett utmärkt sätt att lära känna fler kompisar, säger Alexandra Örn.

– Det som är så kul är att vi samarbetar med andra skolor också. Vi har dansare och ljustekniker från Framnäs och dansare från Strömbackaskolan. Det blir ett jättestort samarbete och det är kul att träffa folk som kommer från andra skolor, säger Cathrine Henriksson Guerron, ekonomi- och sponsoransvarig.

.

Artikelbild

| Repetitioner. På tisdagen startade scenrepetitionerna med öppningsnumret för Smask-dansarna konferenciererna i Acusticums stora sal.

I ett halvår har Smask-staben jobbat inför årets baluns på Acusticum. Allmänheten verkar vara på hugget.

– Vi har sju eller åtta biljetter kvar och det är spridda platser, men till genrepet finns biljetter. Det är kul att gå på genrepet också, trots att det inte är den riktiga röstningen, säger Alexandra Örn.

.

Tio bidrag tävlar om två platser i riksfinalen som äger rum i Örebro den 26 maj.

– Det är högt tempo på låtarna, men ändå en väldig blandning genremässigt, berättar Cathrine Henriksson Guerron.

– Det är bättre schlager än i Melodifestivalen, tycker jag. Schlagerandan finns i alla bidrag, säger Alexandra Örn