Vibrafonkonsert Veckans andra slagverkskonsert i Piteå var den enda utanför Stockholm med Dave Samuels, Anders Åstrand och Evolussion Trio, som uppträder på Kroumatas hemmascen Capitol i huvudstaden i kväll.
Trions namn på sin grupp tror jag för övrigt är en fyndig ordlek som associerar till percussion (slagverk), eftersom ordet som betyder utveckling eller skeende brukar stavas med t på engelska: evolution.
Den internationella blandningen de fem musikerna emellan spänner över tre världsdelar. Dave Samuels är en vibrafonstjärna från USA som spelar såväl jazz som modernt och allt möjligt annat så bra, att han anses ha få likar i världen. Listan på kändisar han spelat in skivor med är mycket lång och bekräftar bredden, bland andra Chet Baker, Stan Getz, Carla Bley (som ganska nyligt gästade Norrbotten Big Band), pianisten Bruce Hornsby, och Frank Zappa.

Stockholmaren Anders Åstrand, också han en berömd vibrafonist som har flera världsdelar som arbetsfält och är känd inte minst för sina improvisationer, avslutade sin mångåriga anställning på musikhögskolan för åtta år sedan.
Sedan i fjol har han börjat pendla till Piteå igen, fast i mindre skala. Först som mentor åt Maria Finkelmeier från Cincinnati i Ohio, USA och från i höst som lärare för masterstudenterna Charles Martin från Canberra i Australien, samt Jacob Remington från Fort Worth i Texas, USA. Det är dessa tre som nyligen bildat Evolussion Trio - Charles Martin anlände till Piteå så sent som förra veckan.
Ungefär i mitten av programmet spelade trion en komposition som han gjort speciellt för denna konsert - på superkort tid med andra ord. Verket innehåller inspelade ljud från en promenad mellan bostaden och skolan och de akustiska klangerna beskrev hur det är att befinna sig i Piteå, en plats som Charles Martin tycker är vacker.

Bland de många konstellationer Anders Åstrand är med i, kan nämnas Global Percussion Network där även Norrbotten Neos slagverkare Daniel Saur ingår.
Med Dave Samuels bildar Anders Åstrand en duo. Denna kväll spelade de ihop som om de länge hade saknat det och de verkade njuta lika mycket av varandras sällskap som publiken av deras. Duons första programpunkt var "Night Rain" som Dave Samuels skrivit. I övertygande växelverkan lyckades de två få fram stämningen i ett nattligt regn som på samma gång är oberäkneligt och välbekant.

I nästa låt, Anders Åstrands gestaltning av hur det var att knyta en slips för första gången i sitt liv, tog båda väl vara på såväl det fria tolkningsutrymmet som det humoristiska anslaget - och fick genast respons av publiken.
Den totala kontrollen på sekunderna och varandra utvecklade de till fulländning även i ett mer renodlat improvisatoriskt stycke, samt ett extranummer.
Konserten började med att alla bildade en kvintett som spelade oktoberljud, "Sounds of October 1" och följdriktigt finns en tvåa betitlad på samma sätt, vilket blev avslutningen på konsertprogrammet.Karina Sundkvist