Stämningen bland de medverkande lärarna och studenterna från så skilda håll som Kanada, Australien, Hawaii och Finland, med fler, är avslappnad och fokuserad och fullständigt fri från tävlingsanda. Det där sista är viktigt för initiativtagaren Anders Åstrand, slagverkskändisen med världsrykte som i åratal pendlat från Stockholm till Piteå för att undervisa vid musikhögskolan.

Uppbyggande energi
Han fick idén till en slagverksfestival för två år sedan, när han satt i en jury i Paris och bedömde en marimbatävling. Efter att ha hört samma stycke om och om igen, blev han less.

- Var är musiken i en sån situation? Eftersom jag ordnat flera slagverksfestivaler i Stockholm tänkte jag att det vore bra att arrangera en repertoarfestival här i Piteå, som redan finns på världens slagverkskarta.

Artikelbild

| Daniel Berg i Rhythm Art Duo.

- En öppen mötesplats, där alla har rätt till en egen röst och får möjlighet att skapa sitt eget musikspråk, samtidigt som man lär av varandra och knyter kontakter, säger Anders Åstrand.

Han, Daniel Saur och Rolf Landberg bildar Global Percussion Network som medverkar i festivalen.

Kollegan vid MME, Maria Finkelmeier från Cincinatti i Ohio i USA, tycker sig se önskade resultat redan efter ett par dagar. Själv är hon med i slagverkstrion Ensemble Evolution som administrerar festivalen. Vid musikhögskolan har hon ansvar för de internationella studenterna, samt undervisar i slagverksämnet rhythm.

- Att ordna en internationell festival har varit spännande och jag har märkt att det skapat bättre och bättre energi i vår grupp.

Artikelbild

| Anders Åstrand, slagverkare.

- Vid konserten i onsdags hade vi en helt annan nivå på samspelet än vad vi haft tidigare, vi kommunicerade på ett bättre sätt helt enkelt. Jag trodde aldrig att vi tre kunde arbeta så här bra ihop! säger hon och syftar på Charles Martin och Jake Remington som också ingår i Ensemble Evolution.

Höga förväntningar
En av de medverkande studenterna, Essi Hänninen från Uleåborg, har åkt från konservatoriet i Tammerfors tillsammans med 13 studiekamrater och läraren Harri Lehtinen.

- Allt jag förväntade mig och mycket mer har jag fått vara med om under festivalen. Det är toppkvalitet på allt, från folk till lokaler och instrument, säger hon och tillägger:

- Jag hoppas få nya vänner här, till exempel bland dem som är med i improvisations-sessionen där jag borde vara nu. Det finns inte så många mötestillfällen för unga studenter, så det här är kanon.

Essi Hänninen studerar tredje året på universitetet och hoppas sedan komma in på en masterutbildning innan hon studerar vidare utomlands.

Vid samma latitud
En av de medverkande lärarna är Morris Palter som undervisar i Fairbanks, Alaska. Hans slagverksgrupp heter Ensemble 64.8, som är latituden för hemstaden.

- Piteås latitud är 65,2 hörde jag, så vi har åkt söderut! Jag har fina studenter med mig och vi är hedrade över att ha blivit inbjudna hit, säger han.

Samma klimat
Morris Palter är född i Kanada, men har bott i både Holland och i Kalifornien, precis vid gränsen till Mexiko.

- Jag flyttade för jobbet på universitetet i Fairbanks. Vi har liknande klimat och ljusförhållanden som här. Det är fascinerande att vi upplever samma saker fast på olika ställen i världen. Ibland under vintern saknar jag vädret i Kalifornien, men däremot inte trafiken, den dåliga luften och smogen.

Morris Palter och Anders Åstrand fann varandra vid ett evenemang i Indianapolis i USA.

- Vi arbetar på liknande sätt. Vi har repeterat sedan vi kom hit i måndags, i onsdags hade vi gemensam konsert med min och Anders grupp och i går morse gav vår grupp en egen konsert. I dag spelar jag solo och i morgon håller jag en föreläsning.

- På söndag ska vi ha en konsert i Stockholm också, innan vi åker tillbaka hem. På tisdag kommer jag att sitta på jobbet och undra om jag verkligen varit i Sverige, säger Morris Palter.

Han tycker att det största med festivalen är att människor som är främlingar för varandra kan mötas i en gemenskap där alla delar intresse för slagverk:

- Det är dynamiskt. Vi repeterar 45 minuter, sedan ger vi konsert. Musik är att veta hur man kommunicerar.

Alla konserter under festivalen är öppna även för allmänheten.