Att "Despacito" inte hamnar högre än på sjunde plats på listan över P3:s mest spelade låtar kan förklaras med att singeln har släppts i en populär remix förstärkt av Justin Bieber, och att spelningarna därmed är utspridda över de olika versionerna.

Men att Julia Michaels "Issues" toppar listan, före bland andra Rhys, Miriam Bryant och Axwell & Ingrosso, råder det inga tvivel om.

Sveriges Radio är inte ensamt om att ha lyft fram Julia Michaels. "Issues" har bland annat nästan 470 miljoner spelningar på Spotify. Det är en låt som är enkel att spela mycket. Till skillnad från till exempel "Despacito" – som på många sätt kan ses som årets låt – är det en ganska gimmickbefriad produktion som inte sticker ut jättemycket, säger Samir Yosufi, producent och programledare för "Musikguiden i P3".
Artikelbild

| Rhys. Arkivbild.

Nominerad till P3 Guld

Att Rhys hamnar högst upp på listan över svenska artister – och tvåa totalt – beskriver Samir Yosufi inte heller som överraskande.

Rhys är nominerad till P3 Guld i kategorin framtidens artist, så i P3:s ögon är hon ju helt klart någon att hålla koll på i fortsättningen, men också redan nu.

Lägre tempo

Året är snart till ända och 2018 står för dörren. Vilka trender är det som kommer att prägla topplistorna de kommande tolv månaderna?

Tempot på låtarna är på väg nedåt. Det har varit högt tempo de senaste åren, med elektronisk dansmusik som har varit just renodlad dansmusik snarare än EDM-färgade pophits. Inte minst på Axwell & Ingrossos senaste släpp märks det sävligare tempot av. Långsammare musik är helt enkelt inne, och det är ingenting som lär förändras drastiskt under 2018, säger Yosufi.