Som vanligt är tonsättarna i fokus på New Directions, en entréfri enkvällsfestival.

Norrbotten Neo, under ledning av B. Tommy Andersson, gör tonsättarkonsert med fyra verk ("Funeral procession", "The deserted churchyards", "Lady and the Lark" och "Schattenlinie") av hyllade danske kompositören Bent Sørensen som nyligen tilldelades Grawemeyer Award på 100 000 dollar. Hans musik har beskrivits som "välkomponerad och sammanhållen".

.

Det blir även ett uruppförande av estniska Maria Kõrvits som vann pris på kompositionstävlingen International Rostrum of Composers 2015. Det aktuella verket heter "Through".

– Det handlar om att passera igenom. Man kan applicera processen till naturen, men även människor.

Hon hittade ett textutdrag från Virginia Wolfs roman "The Waves" som inspirerade henne.

– Det känns som om min musik är mer fokuserad inåt, mot personliga processer och frågor. Genom musiken försöker jag att hitta svar på frågorna. På så sätt är musiken mer introvert än extrovert.

Hon beskriver sitt verk som en långsam transformation.

– Ju mer jag skriver, desto långsammare blir den här musiken. Det är som om man flyttar på ett stort stycke och det kan man inte göra snabbt.

Hon ser en poäng här:

– Jag tror att det är nödvändigt. I dag översköljs vi av information. Allt ändras snabbt. Som lyssnare behöver man någonting som saktar ner en och får en till en stilla punkt. Jag hoppas att min musik kan bidra till det.

Premiären av din nyskrivna musik sänds till 56 länder.

– Jag försöker att inte tänka så mycket på det. Jag är glad att folk lyssnar, men det är inte den främsta anledningen till att jag skriver, men jag hoppas att publiken ska gilla det här.

Maria Kõrvits berömmer miljön hon har anlänt till.

– Det är sällan man får chansen att få sin musik framförd på ett sådant ställe, en sådan innovativ konsertsal, säger hon.

Hon är glad att få samarbeta med Norrbotten Neo.

– Det märks att musikerna har spelat tillsammans ett tag. Många ensembler samlas bara för projekt, men de här musikerna andas tillsammans. Man kan klart höra att de förstår musiken som en enhet. Det var mitt första intryck.

.

Erik Westbergs vokalensemble står för kvällens andra konsert. På programmet finns även här en del baltisk musik, däribland ett uruppförande, "Vårtidens ljus", av estniska Mirjam Tally som precis tilldelats Manifestpriset i kategorin "experimentell".

Tillsammans med organisten Mattias Wager framför vokalensemblen satser ur Örjan Fahlströms "Hammarskjöldssvit", för första gången med kör och orgel.

Mattias Wager kommer att framföra orgelsolot "Allegro maestoso" av Christina Blomqvist och programmet avslutas av lettiske tonsättaren P?teris Plakidis romantiska In memoriam.