På söndag kväll kommer streetdance-crewet Complete till Christinasalen. Det är andra gången Dans i Nord samarbetar med dem.

– De säger att de bjuder på smittsam dansenergi i rått format. Det blir streetdance som utmanar fysikens lagar. Medlemmarna har medverkat i stora produktioner som Melodifestivalen. De har dansat med artister som Danny Saucedo, Jennifer Lopez och Black Eyed Peas samt med Cirque de soleil och Bounce, berättar Marie Larsson Sturdy, verksamhetschef på Dans i Nord.

Redan på lördag eftermiddag blir det en försmak i Gallerian.

– Då blir det uppvisning samt "street battle” med dansare från Piteås egna streetdance-grupp, Beats. Då blir det åka av!

.

Complete är en del av Dans i Nords dansabonnemang, Din dans i Piteå.

– Det är viktigt för oss att ha en häftig bredd. Man kan inte missa någon föreställning, för den ena är inte den andra lik.

Samtidigt är Unga dans i nord på turné. ”Möjligheter och möjligheter” får premiär i Black box, Acusticum på lördag eftermiddag.

– Det är en föreställning för barn upp till fem år. Jag är glad att ha hittat föreställning med bra kvalité, att vi kan fånga upp de här små barnen.

I april är det dags för ”Apan”, en dansföreställning med inslag av animerad film, för barn 2-7 år. Älvsbyn (Forum) får besök den 17 april och Piteå (Acusticum) den 21 april.

.

Kanadensiska danskompaniet Cas Public kommer till Christinasalen den 19 april med föreställningen ”9”. För koreografin svarar Hélène Blackburn.

– Föreställningen är inte lik någon annan. Hon gick igång på Beethovens nionde symfoni, som kompositören skrev när han blivit döv. Hon kom i kontakt med en dansare (Cai Glover) med hörselskada och det blev gnistan till föreställningen. De utlovar en djärv känsloresa, berättar Marie Larsson Sturdy.

.

Den 29 april firas dansens dag internationellt. Dans i Nord gör det genom att välkomna dansarna Karl Dyall och Rennie Mirro, sångerskan Jeanette Köhn samt Trio X till Acusticums stora sal. Föreställningen heter ”Happy days are here again” och har referenser till gamla storstjärnor inom dans och sång, som Fred Astaire, Gene Kelly och svensk-danska trion Swe-Danes. ”En unik blandning av musik, drömmar, dans och glädje i en elegant show” står det i programmet.

– Det blir en helgjuten avslutning på våren, säger Marie Larsson Sturdy och tillägger att priset till årets dansinspiratör delas ut i samband med föreställningen.