I lördags skulle Gunilla Oldenburg lika gärna ha kunnat befinna sig på vernissage i Bologna i Italien, där hon medverkar i en grupp- utställning på temat "Little Treasures" den 8-21 maj.
- Men jag valde att tacka ja till Älvsbyns konstförenings inbjudan och komma hit med en separatutställning istället, säger hon.
Gunilla Oldenburg är nyss hemkommen från starten av en internationell vårutställning i Rotterdam, Holland, som hon och några andra svenska konstnärer gör gemensamt.
- Det var trevligt. Sveriges ambassadör var med på vernissagen, säger Gunilla Oldenburg när PT träffar henne strax efter torsdagens ankomst till Älvsbyn.
Torkade havsalger
Med i bagaget har Avestafödda Gunilla Oldenburg ett 30-tal tavlor från sitt senaste projekt: Att använda torkade havsalger från Västkusten i sina målningar.
Det var den tekniken hon visade på den framgångsrika separatutställningen "Seascapes" på Broadway Gallery på Manhattan 2008.
- För tio år sedan drabbades Västkusten av svåra miljöproblem med fiskdöd på grund av stora algmattor som bildades på ytan. Närmare land sköljdes mattorna upp på berghällarna och torkade.
- När jag tittade närmare på algerna såg jag att de hade en fantastisk struktur och bestämde mig för att ta vara på dem och använda dem i min konst, förklarar Gunilla Oldenburg.
Totala motsatser
Till Konstgården har hon också tagit med ett exemplar från sitt fantasifulla projekt "Safariblommor": En zebralilja målad i akryl med tillhörande installation i papier-maché.
- Den fick följa med för att det fanns plats i bilen, säger den mångsidiga konstnären, som efter fyra års studier i Salzburg på 1960-talet slog igenom internationellt efter en inbjudan till biennialen i Florens 2005.
Nu ser Gunilla Oldenburg fram mot sin första vistelse i Älvsbyn, där hon blir kvar till utställningens slut den 16 maj.
- Jag njuter lika mycket av att vara här som i New York. Totala motsatser är alltid lika spännande och inspirerande, säger hon.