Mega-hiten ”Din soldat”, hennes samarbete med Albin ”Johnsén”, har väl få missat. Och bland hiphop-fansen är samarbetet med Cleo omhuldat, men Kristin Amparo är mycket mer än så. I sitt uttryck, i stilbredden och som instrumentalist. Samarbetet med Norrbotten Big Band blir ett bra bevis på detta.

.

Inledande latin-visan ”Bailamos” sätter mysig ton för en konsert som bjuder in. Den är betänksam, lite ljuv och i trivsamt arrangemang med framträdande flöjt. Själv lirar hon akustisk gitarr.

Artikelbild

| Storband. Norrbotten Big Band under ledning av Joakim Milder hade många fina arrangemang att jobba med.

”I come in peace” tar upp temperaturen ett litet snäpp och i ”Simple song” som utvecklas till trivsam promenadpop med en ruskigt själfull vokalist hinner jag tänka att det här bara är början.

Det stämmer. Innan paus hinner hon med den smått knäckande ”Freedom” där hon besjunger sin släkt i tre generationers vedermödor i ett mäktigt mässande: ”Howcome that freedom is only for some ...”. En både ödesmättad och fräck stund, mot botten av ett enkelt men mäktigt blåsriff.

.

Sången i kaosigt uppbyggda ”Father” är rena uppvisningen och i ”I’ve seen the devil” plockar Amparo fram en mörkblå dramatik där rösten, urkraften, får jobba på låga varvtal.

Artikelbild

| Häftig. Kristin Amparo visar att hon är så mycket mer än stora röstresurser.

Den här konserten får det ena stunden att spritta i dansnerven för att i nästa landa i tunga samhällskommentarer. För varje låt en ny stil. Ungefär så är upplevelsen.

Storbandet trippar inspirerat fram över ett knippe arrangemang som det många gång lyser om. Några låtar är mer anonyma, men Amparo kan alltid luta sig mot lyskraft och en väldigt stor röst.

Artikelbild

| Filip Ekestubbe.

Dock överraskas jag av hur dynamiskt och variationsrikt hon använder den. En enkel väg hade varit att sjunga soul för hela slanten. I stället hushåller hon ofta med råstyrkan och släpper fram det finstilta på ett suveränt sätt, i ett program som hela spektrat från viskningar till rop.

.

Artikelbild

| Kristin Amparo.

”Music is my only weapon” sjunger hon i det dansanta, väldigt svängiga blåsarpartyt ”Music”. Men vilket vapen hon har!