Föreningslivet är starkt och har en stor variation i Piteå. Över 300 föreningar erbjuder sina medlemmar – barn, unga, vuxna och pensionärer – ett värdefullt sammanhang runt sina specifika intressen.
– Vi har ett fantastiskt föreningsliv i Piteå, med ett stort engagemang för både bredd och elit. De elitsatsande klubbarna jobbar med talangutveckling som leder till framgång. Våra världsmästare blir idoler för de unga och det lockar nya talanger till de olika sporterna, säger Jenny Axelsson, tillförordnad förvaltningschef Kultur, park och fritid, Piteå kommun.
Ja, visst stod Ebba Andersson, Jonna Sundling och Ebba Ribom för extraordinära prestationer under VM, även skidskyttarna Hanna och Elvira Öberg och Anna Magnusson. Tillsammans plockade de hem sammanlagt 14 VM-medaljer i vinter, varav 8 i ädlaste valör. Men de är inte de enda vi har att vara stolta över.
Piteå IF DFF har spelat i damallsvenskan sedan 2009 och har i många år hållit sig i toppstriden. 2018 vann de SM-guld och 2024 stod de som vinnare i Svenska Cupen. Piteå Ridklubbs elitlag i hästhoppning har lyckats knipa en plats i SM-finalen flera år i rad. Även Luleå/MSSK bildades här och det finns en stark tillväxt bland unga tjejer inom hockeyn i Piteå.
Piteås främsta affischnamn är tjejer och en förklaring kan vara att både Piteå kommun och fler lokala företag var tidiga med att tydligt rikta sina sponsormedel till damerna, för att bidra till ökad jämställdhet inom idrotten.
Idrotten – en samhällskraft
I Piteå finns det också flera mindre sporter, mindre föreningar och mindre kända idrottare som är framgångsrika och har gjort sig ett namn internationellt, exempelvis inom casting och friidrott bland veteraner.
– Alla dessa framgångar sätter tillsammans strålkastarljuset på Piteå, vilket är otroligt viktigt för Piteås attraktionskraft. För att nå visionen att Piteå ska vara den bästa platsen att bo på är en av strategierna ”mer av kul”. Här spelar idrotten och idrottsevenemang en stor roll – för utövare, pitebor och besökare, säger Patric Lundström, kommunalråd.
En stor del av framgångarna bygger på samverkan mellan föreningar, kommunen och näringslivet. Här skapas nya arbetssätt och kreativa lösningar för att bidra till utveckling av idrotten som gynnar både bredd och elit. Det är också en förutsättning vid anordnandet av större evenemang.
– Det är få städer som har liknande erfarenhet eller kompetens. Piteå Summer Games, SM-veckan och Race Of Champions stora evenemang där föreningarna spelat och spelar en viktig roll och där de bidragit till succéerna, säger Jörgen Hult, evenemangsstrateg Piteå kommun.
Även på ledarsidan har Piteå fått fram etablerade namn som leder internationellt framgångsrika lag och idrottare. Piteå har också gjort sig internationellt känd för sin fotbollsdomare, som blev den första kvinna att döma en svensk herr elitfotbollsmatch likväl som herrmatcher under OS.
Utöver idrottsliga framgångar och stora evenemang har föreningarna en annan sida som är minst lika viktig. Öppna dörrar, samhörighet och engagemang är grunden i föreningslivet, oavsett om det handlar om idrott eller kulturen. De bidrar till folkhälsa på olika sätt och tar oss steg för steg mot visionen.
Både vad gäller idrotten och kulturen så är föreningslivet i Piteå mer än en fritidssyssla – det är en värdefull samhällskraft.