In memoriam Vår älskade Tord Sandberg har stilla somnat in den 21 januari 2018 efter en lång tids sjukdom i en ålder av 78 år.

Tord föddes i Bergsviken som yngst i en syskonskara av 10 systrar och bröder samt en fosterbror. Föräldrarna hette Emma och Fridolf Sandberg och de hade ett mindre jordbruk där Tord växte upp. Tidigt fick han lära sig att hjälpa till med allahanda sysslor på gården, i jordbruket och i skogen.

Barndomshemmet var varmt kristet. Den kristna livsåskådningen har följt Tord genom hela livet. Han upplevde en personlig omvändelse i ungdomen och var starkt övertygad om förbönens kraft. Han engagerade sig många år i EFS och Svenska Kyrkan.

Efter 7-årig folkskola jobbade Tord på Engströms snickeri i Hortlax, som eldare och däcksman på Munksundsbåtarna, trappmontör på Nordsvensk konstbetong i Bergsviken och möbeltapetserare hos en svåger. Han gjorde lumpen som sjukvårdare.

I slutet av 50-talet träffade Tord sin kära Ingeborg. De gifte sig 1960 och bosatte sig i Sjulnäs. I familjen fostrades de tre barnen och från 1986 även en adoptivdotter. Familjen utökades med 6 barnbarn och så småningom 7 barnbarnsbarn som alla låg Tord varm om hjärtat.

Tord utbildade sig till styr- och reglermekaniker. Han jobbade sen på IVAB ett par år tills han 1965 flyttade med familjen till Ludvika, där han fått anställning på ASEA som provare på högspänningslaboratoriet. På kvällstid läste han in examen till Provrums- och Beräkningsteknisk Elingenjör.

Tord läste sedan vid Yrkespedagogiska Lärarinstitutet i Malmö och han arbetade med utbildning under i stort sett resten av sitt yrkesliv; vid Riksyrkesskolan i Hedenäset, Välkommaskolan i Malmberget, AMU i Bergsviken, mm.

1978 sökte han och fick tjänst i utlandet, först som huvudinstruktör åt SIDA inom Bai-Bang-projektet i Vietnam, sedan med rehabilitering av fysiskt handikappade i Sri Lanka och yrkesutbildningar i Jordanien åt ILO. Han avslutade utlandstjänsterna 1990-92 som rektor för yrkeslärarhögskolan i Tanzania. På vissa platser fanns inget utbildningsmaterial så Tord skrev läroböcker åt eleverna.

Tord var en morgonpigg person, så att efter pensionen jobba extra med att bl.a. dela ut Piteå Tidningen passade honom bra, under några år. Av hälsoskäl tvingades han dock sluta med det.

Med de hus Tord innehaft under åren har han fått utlopp för sitt intresse av underhåll och renovering. Han hade alltid ett nytt projekt i bakfickan. Han var noggrann, kunnig och gjorde det mesta själv med vissa undantag.

Det var självklart för honom att även hjälpa andra, han ställde alltid upp, vad än det vara månde; slåtter, renoveringar, byggnationer, deklarationer eller bara goda råd, och mycket mer.

Från mitten av 60-talet och många år framöver var den fasta punkten stugan på Morudden och hela somrarna tillbringade Tord med sin familj på denna plats med båtturer, fiske, småprojekt och rekreation. Men allt har sin tid och stugan såldes i början på 90-talet.

Fisket har varit ett omtyckt intresse för Tord, sommar som vinter, ensam eller tillsammans med någon vän eller familjemedlem. Han var också intresserad av sport, politik och samhällsfrågor.

Men allra mest uppskattade han att få umgås med familjen, släkt och vänner.

Sång och musik har också betytt mycket för Tord. Han har varit med i många körer och tillsammans med Ingeborg har han underhållit med sång och musik i olika sammanhang. En hemmastudio inköptes 2013 och tillsammans gjorde paret några cd-inspelningar med sång och musik. Många timmar ägnade han åt studion och tyckte det var väldigt roligt. Men efter en olycka i maj 2016 tvingades han till slut lägga inspelningarna på hyllan p.g.a. sviktande hälsa och svår värk.

En flitig och arbetsam, godhjärtad och omtänksam man, med humor och glimten i ögat har lämnat oss. Vi kommer alltid att sakna honom, men är framför allt tacksamma över att han har fått leva.

Tack för allt, älskade Tord.