In memoriam Tisdagen den 14 maj 1929, var en speciell sorts dag. Det var den dagen som våran mor Maj-Gerd Karolina kom till världen hemma på kökssoffan i sitt föräldrahem i Norrimyran, Blåsmark. Hon blev i och med sin födelse nummer tre i en syskonskara på sammanlagt sju barn. Far och mor hette Sanfrid och Beda Lundgren.

Redan i 14-15-årsåldern fick hon bege sig ut i livet. Sommaren 1943-44 jobbade hon på kolonin ute på Tingsholmen. Det var där som min farfar Amandus kom en dag för att anställa en piga till det Lindqvistiska hemmet vid hortlaxvägen i Övremarken. I familjen Lindqvist fanns en mörkhårig grabb på 21 år, med vackra blå ögon, som log lite extra åt den sex år yngre Maj-Gerd. Men ett världskrig kom emellan. Den 21-årige John, blev inkallad och fick sin tjänstgöring ute på Östersjöns farvatten på pansarskeppet Drottning Victoria. Det skulle dröja än några år innan det sa klick på allvar.

Så kom den dagen då paret Lundgren, Lindqvist växlade förlovningsringar. Det finns ett fryst ögonblick där mor och far står vid kyrkmuren i Öjebyn och ler mot fotografen. Året var 1947. Året därpå, den 18 januari 1948 gick de unga tu till prästen i Hortlax och lovade varandra evig trohet. Prästen i det här fallet hette C O Degerman, och var kyrkoherde i församlingen.

1948 kom även det första barnet, som blev en flicka. Nio år därefter, 1957, kom en pojke. Mamma var vid den här tiden hemma med barnen, medan pappa John jobbade på Lövholmssågen. 1957 köpte mor och far ett hus i Övremarken, som kom att bli deras hemvist i 25 år. Därefter gick flytten till bland annat Öjebyn sedan tillbaka till deras kära Hortlax återigen.

Fritiden ägnades åt familjen med de kära barnbarnen, släkt och goda vänner. I cirka 14 somrar stod deras Solifer uppställd på campingen i Ladrike. Där umgicks mor och far med goda vänner, där stod mamma med sin obligatoriska hög av nygräddade våfflor som hon bjöd till alla som kom på besök. En tid som barn och barnbarn minns med glädje.

Den 4 juni 2005 gick våran far ur tiden, 82 år gammal. Sörjd och saknad. 2012 flyttade mor in på Hortlaxgården, där bodde hon fram till den 19 februari 2018 där hon somnade in omgiven av barn och barnbarn. Samma dag skulle våran far ha fyllt 95 år.

Vi är många som i dag sörjer henne – en älskvärd och varm mamma, mormor, farmor och svärmor.

Sov i fridfull ro!