Vår mamma har nu somnat in. Hon föddes i Gardejaur som dotter till Valfrid Lindberg och Hulda Risberg. Vid ett års ålder dog modern och Helmy som var yngst av nio syskon fick ett bra och kärleksfullt hem hos Serafia och Oscar Lundström i Hedberg.

Mamma jobbade i familjens jordbruk fram till 1950 då hon gifte sej med vår pappa och flyttade till Klutmark där dom köpt ett hemman. 1951 anlände första barnet en dotter och och kort därefter såldes hemmanet. Familjen flyttade till Tväråselet 1952 när pappa fick arbete i Isträsk. Familjen köpte sedan ett vackert hus vid älvbrinken i Nystrand där sonen föddes 1955. Pappa jobbade borta under veckorna så mamma fick ensam ta hand om oss. När vi flyttat tillbaka till Tväråselet föddes 1957 ytterligare en dotter och hyreslägenheten blev för trång. Där köptes en tomt och huset blev klart 1958 med alla bekvämligheter. Pappa drev en motorsågverkstad och mamma skötte om oss barn och det administrativa. Hennes första utlandsresa gick till Mallorca 1960 i samband med att pappa vunnit en försäljningstävling.

I mitten av 60-talet tog familjen säsongarbete med skogsröjning hos Vattenfall . Första tiden arbetade vi i Seitevare, pappa öppnade en verkstad för motorsågar och mamma och vi barn tog hand om röjningen. När Vattenfall avslutat verksamheten i Seitevare förflyttade vi oss till Stora Sjöfallet med röjning inför uppdämningen.

När vi barn började flytta ut från hemmet utbildade mamma sej till svetsare. Under en tid jobbade hon hos en bilaffär i Piteå med att rekonditionera begagnade bilar.

I Älvsbyn fick hon sedan jobb i köket hos Samhall fram till hon gick i pension.

Hennes stora passion var bärplockning , mamma och pappa tog husvagnen och campade i skogen under bärsäsongen. Det blev även många utlands- och husvagnsresor under åren. Sju barnbarn och åtta barnbarnsbarn fick hon uppleva, som betydde mycket för henne. Hon vävde mattor, broderade tavlor, stickade tröjor och sockar, hade alltid ett handarbete på gång.

2012 såldes huset i Tväråselet och mamma flyttade in i lägenhet i Fluxen. Sedan 2014 har hon bott på Nyberga.

Vi saknar dej starka, kloka, modiga mamma som alltid fanns till hands för oss.