Elsy Lindström har efter ett långt och innehållsrikt liv fått somna in och lämna jordelivet.

1940 föddes Elsy och hennes några minuter yngre bror Erik på ”Schwidja” i Hortlax. Stolta föräldrar var Emil och Josefina Hortberg och att det föddes tvillingar där båda barnen överlevde rönte stor uppståndelse i byn.

Efter 7-årig grundskola fick Elsy erbjudande att börja läroverket i Piteå stad då hon var duktig i skolan. Tyvärr fanns det inga pengar att avvara i hushållet för att anta erbjudandet så Elsy började istället vid Grans lanthushållsskola i Öjebyn, som var vanligt att man gjorde vid den tiden.

I unga år fick Elsy anställning vid byns tygaffär. Där grundlades säkerligen intresset för snygga tyger och kläder med god kvalitet och även kunskaper om färger och mönster. Elsy var genom livet noga med vad hon tog på sig och gillade enkla, designade kläder, gärna med någon läcker detalj.

Tant Alvina, som bodde granne med Hortbergs, blev som en farmor för Elsy. Under kyrkhelgerna fick hon följa Alvina till kyrkstan i Öjebyn. Hon visste inte då att i kyrkstugan bredvid huserade hennes blivande make, Lennart som kom från Skuthamn. Lennart spelade basun i den då populära Munksunds EFS blåsorkester som hade idolstatus bland ungdomarna.

Elsy och Lennart gifte sig 1961 och parets första bostad kom att bli en lägenhet ovanpå Konsum i Norra Pitholm där Lennart jobbade.

1963 fick de erbjudande att hyra en tomt på Djupviksskatan Jävre; en underbar plats nära havet men utan bilväg. En gammal bagarstuga timrades ner och fraktades med häst och släde genom skogen. Stugan blev ett paradis på jorden där Elsy och Lennart spenderade mycket av sin fritid.

Elsy fick anställning i köket vid Holmens sjukhem och när familjen sedan flyttade till mossen fick hon jobb som vårdbiträde vid Munkberga. Så småningom fick Elsy anställning i köket där hon gjorde god mat och var omtyckt som kokerska. Hon ville alltid ge de gamla något extra.

1965 byggdes ett nyckelfärdigt hus på Mossvägen i Munksund. Samma år föddes deras förstfödde son som fick namnet Jörgen och efter tre år föddes parets andra barn Krister. Vi barn har fått vara delaktiga i allt från bak, matlagning till tunnbrödsbak och potatisodling och fått lära oss hur man gör; en gåva från mamma.

Elsy var släktkär, utåtriktad och social och hade många trogna vänner. Hon var intresserad av att lära sig nya saker och att få skapa, då hon gick på många hantverkskurser, kurser om datorer och engelska språket genom åren.

Hon var även mycket engagerad i sina sex barnbarn och hjälpte gärna till att sköta.

Elsy var även verksam inom EFS Munksund där syföreningen hade en speciell plats i Elsys hjärta.

Sedan Lennart, hennes livskamrat, dog i juli 2014 har hon, förutom ett år i lägenhet, de senaste åren bott vid Hortlaxgårdens äldreboende där hon blivit väl omhändertagen.