För 100 år sedan

Vid hushållningssällskapets möte i Glommersträsk överlämnades till fröken Augusta Bergman i Älvsbyn ett etui innehållande ett dussin kaffeskedar av silver för att hon i över ett 10-tal år troget och på ett förtjänstfullt sätt skött om lantbrukaren S..F. Öbergs kreatursbesättning. Landshövding G. Malm, som överlämnade gåvan, framhöll att förvaltningsutskottets ledamöter vid ett besök i Älvsbyn besett Öbergs kreatursbesättning och hade därvid känt sig manade att på något sätt belöna det arbete som Öbergs hushållerska nedlagt på kreatursskötseln. –När stora flertalet av våra flickor endast rynka på näsan, då det gäller kreatursskötsel och dylikt, ha de här ett tydligt bevis på vederbörande myndigheters stora värdesättning av dylikt arbete, skriver P.T:s meddelare.

För 75 år sedan

Piteåpolisen gjorde en razzia i stadens utkanter bland de cyklister som trots höstmörkret färdas utan att ha sina fordon försedda med lyse. Skörden blev ganska god. Inte mindre än 27 personer antecknades för laga näpst

.För 50 år sedan

Arvidsjaurs riktnummerområde utvidgas med ytterligare ett, Slagnäs plus ett antal byar i södra delen av Arjeplogs socken blir automatiserade. Det nya området inrangeras i Arvidsjaursområdet och arbetet med automatiseringen har pågått i ett års tid. Slagnäsautomatiseringen innefattar, förutom Slagnäs som blir knutstation, även Bergnäs, Gullön, Racknäs, Nyliden, Strömsholm, Kallön, Östervik, Gargejaur, Sandnäs och Nyås.

För 25 år sedan

Picknick i ökensanden har blivit piteåfamiljen Erikssons nya fritidsnöje. Hösten närmar sig och det är dags för familjen att resa till den 45-gradiga värmen i hamnstaden Dubai i Förenade Arabemiraten. –Det är ett äventyr och en fin chans för oss att få åka ut och se en del av världen som vi annars knappats skulle besöka, säger Jonny Eriksson, 34 år. I september 1993 åkte familjen - som förutom Jonny består av hustrun Anna och barnen John, 6 år och Kajsa, 4 år - för att arbeta i Dubai för Svenska kyrkan i utlandet (SKUT). Efter nästan ett år i Dubai är de hemma på semester i Piteå, men snart åker de tillbaka för att arbeta ytterligare ett år i det rika shejkdömet.