Älvsbyn

Selholmen och Kanis;

Efter den mycket uppskattade berättarträffen om högarna på Selholmen med arkeolog Frida Palmbo i april, som tidigare refererats om, så hade SPF Pärlan en hälsosam friluftsdag på Kanis i maj med aktiviteter och korvgrillning.

Artikelbild

Dagens företagsbesök gick till Smurfit Kappa i Piteå, där SPF-arna fick en intressant föreläsning om företaget och dess utveckling.

I juni blev det den traditionella vårresan med buss och nära 60-talet årsrika personer. Resan gick till Smurfit Kappa för att följa upp en tidigare berättarträff om det företaget.

Efter kaffet så presenterade sig Peder och Östen, två mycket kunniga, lojala och engagerade guider med lång erfarenhet på företaget.

Företaget är globalt med cirka 44 000 anställda varav cirka 500 i Piteå. Det är Europas största kraftlinerbruk och använder inhemsk råvara till 97 procent.

Det blev en spännande resa genom verksamheten i såväl tid som rum. De berättade om den utveckling som företaget genomgått mot en fossilfri drift, om teknik och arbetarskydd, om att gå mot egen energiförsörjning, om produkter och produktutveckling.

Artikelbild

Annette, Viola, Eva, Rut och Karl-Erik med flera väntar på rundvandring i Smurfit Kappa-fabriken.

Värdet på björk är till exempel numera högt från att på 70-talet ha ansetts som skräp och hormoslyrbesprutat. Under rundvandringen i lokalerna visades en verksamhet upp som kanske många av dagens seniorer varit med om att arbeta upp och utveckla. Det blev en lärorik och intressant belysning av ett företag värt att glädjas över.

Från Kappa Smurfit åkte seniorerna till Storstrand för en himla god lunch.

Artikelbild

Lunchen avnjöts på Storstrand. Här ses bland andra Siv, Kurt, Lilian, Lorentz och Eva. 	

På hemvägen mot Älvsbyn gjordes ett uppskattat stopp på Stormyrbergets Lantgård. Massor av inspirerande grejer och detaljer visades av ägarna. Också här flödade kreativitet och entreprenörsanda. Kaffe med rabarberkaka och grädde serverades i de varsamt renoverade stugorna.

Ännu en dag fylld med lärorika, roliga, matiga, pratiga inslag.