Piteå Möte med människor första tisdagen varje månad i Kyrkcenter har startat för hösten. Första föredragshållaren var Knut Holmquist.

Han berättade om uppväxten i Backträsk. 1939 var de tre vuxna och fem barn som bodde i den gamla stugan med ett rum och kök. Knut var yngst, bara två år och trångboddheten gjorde att de yngsta barnen fick sova med farfar, ”baki farfar”, som de sa.

Men ett nytt så kallat Per-Albin-hus stod klart samma år på hösten och året därpå drogs elektriciteten in. Ytterligare två syskon föddes så nu var de sju barn i familjen.

Artikelbild

| Möte med människor, som nu höststartat, lockade i sedvanlig ordning mängder av daglediga besökare till kyrkcenter.

Måndagsmorgonen den 13 januari 1947 blev den dag som Knut för all framtid skulle komma ihåg.

Hans mamma Ellen blev 37 år gammal ihjälsparkad av hästen.

De äldsta systrarna tog stort ansvar för hemmet och så fanns ju farfar som betydde väldigt mycket för Knut. Detta och mycket mera berättade Knut som återkommer till våren med det sista i bokens titel ”Från Backträsk till Paradise Point.”

Han har nämligen en dotter som bor på Guldkusten i Australien dit han och hans fru Majlis har varit hela elva gånger.

Första oktober är det Ulla-Britt Boström och Röda korset som ordnar program. De gör goda smörgåsar och bjuder på hembakad kaka. Alla som kommer får också två lotter var så vinstchansen är stor.

Föredragshållare är Anna Toresdotter som kommer från Luleå men numera bor i Åkersberga. Hon är verksam som målare, har sysslat med litografi samt gör egen musik till sin konst. Hon tänker på miljö och hållbart i sitt konstnärskap och det gör ju även Röda korset. Hon kommer att spela gitarr och berätta.

Hennes verk finns bland annat att beskåda på Kallax flygterminal, F 21, Piteå lasarett och Stillhetens rum.

I november medverkar Ewa Rosendahl som talar om sin nya bok ”En gul knapp sa att du slapp – det är mycket som man inte måste.” Och i december berättar Rainer Lind och Helén Lindbäck om SKUT-kyrkan på Teneriffa. Dit åker de i början av november tillsammans med en grupp ombud för Svenska kyrkan i Utlandet i Luleå stift. Eftersom advent är i antågande blir det också adventssånger och adventsfika.

Detta träffar är öppna för alla daglediga.