Nära dig Vad gör författare under semestern? Jo, de samlas i Prästmon i dagarna tre.

Den 4-7 juli träffas människor med stort intresse för att skriva skönlitteratur på Hola folkhögskola, när Norrländska litteratursällskapet/Författarcentrum Norr har sitt årliga sommarmöte.

Sommarmötet är de skrivandes chans att träffa kollegor och utbyta yrkesknep. I år blir det också en guidad tur i häxprocessernas spår och besök på Häxmuseet. En workshop i skrivandets tecken leds av författaren Therése Söderlind, som 2013 kom ut med den lokalt förankrade romanen Vägen mot Bålberget, som handlar om just häxprocesserna i Torsåker på 1670-talet.

På lördagskvällen den 6 juli delar föreningen ut Norrlands litteraturpris i kategorierna barn- och ungdomslitteratur samt vuxenlitteratur. Författarna närvarar för samtal om de prisvinnande böckerna.

Samtidigt håller tidskriften Provins släppfest för årets andra nummer. Under släppfesten medverkar Helena Fagertun som är aktuell med en text i numret, samt den ryska författaren Liza Alexandrova-Zorina. Arrangemanget börjar klockan 20.00 på folkhögskolan, är kostnadsfritt och öppet för allmänheten.

Norrländska litteratursällskapet/Författarcentrum Norr samlar etablerade författare och skrivintresserade medlemmar från norra Sverige. Man förmedlar författarbesök, medverkar i olika litteratursammanhang, ger ut tidskriften Provins och delar ut Norrlands litteraturpris.