När Magdalena Andersson presenterar Socialdemokraternas ekonomiska vårmotion är huvudfokus naturligtvis de större satsningar som Socialdemokraterna vill genomföra under kommande mandatperiod men också vilka kortsiktiga stimulansåtgärder som man är beredd att genomföra redan vid halvårsskiftet.
Genom att Socialdemokraterna föreslår att den ineffektiva och mycket dyra åtgärden med sänkt arbetsgivaravgift för unga ska tas bort frigör partiet 14,8 miljarder kronor till offensiva satsningar i budgeten. Likaså vidhåller partiet att den sänkta krogmomsen ska återgå till tidigare nivåer. Genom detta frigörs 5,3 miljarder kronor. Man föreslår vidare ett paket med rättvisare skatter och höjda punktskatter på miljöområdet vilket skulle ge 2,5 miljarder mer i skatteintäkter än vad regeringen räknar med. Detta tillsammans med de inkomstförstärkningar som regeringen föreslagit, och som S också ställer upp bakom, ger detta ett reformutrymme i den socialdemokratiska budgeten på 31,9miljarder kronor.
Det reformutrymme som finns i S-budgeten vill man använda för att öka efterfrågan på arbetskraft, investeringar som gör att arbetskraften ska rätt kompetens när konjunkturen vänder och investeringar som stimulerar tillväxt och byggande. Dessutom genomförs en stor satsning på skolan för att vända den negativa utveckling som man befinner sig i, men också en tvåmiljarderssatsning på sjukvården och ett kunskapslyft som omfattar 30 000 nya utbildningsplatser som bara i Norrbotten skulle resultera i 776 nya utbildningsplatser årligen. Allt känt sedan tidigare. En mindre satsning, sett till krontal, men som skulle varit av stor vikt för våra små inlandskommuner är de 100 miljoner kronor som avsätt till näringslivsutveckling som partiet avsätter till kommuner med avfolkningsproblematik.
Riktigt intressant blir den socialdemokratiska vårmotionen när den kommer fram till de åtgärder som partiet skulle h genomfört redan vid halvårsskiftet för att stimulera svensk ekonomi om man haft makten. När regeringen sitter stilla i båten och passivt ser på hur Sverige kastas allt djupare in i massarbetslöshetens bottenlösa träsk så vill S göra något åt situationen. Man föreslår därför att 775 miljoner kronor ska satsas redan i höst för att minska klasstorlekarna i förskoleklass och lågstadiet.
Socialdemokraterna vill också genomföra det utlovade ungdomskontraktet som innebär att alla arbetslösa ungdomar som saknar gymnasieutbildning ska erbjudas gymnasieutbildning och anställning. Ingen ungdom ska heller behöva gå utan jobb längre än 90 dagar. För att lyckas med detta avsätts 200 miljoner. För de elever som lämnar nionde klass utan fullständiga betyg införs sommarskola som ska kunna kombineras med sommarjobb och för detta avsätts 150 miljoner kronor. För att förbättra matchningen på arbetsmarknaden satsas 70 miljoner kronor redan i höst på bristyrkesutbildningar.
Andra större satsningar redan under andra halvåret 2014 är en riktad satsning till de kommuner som genomför kvalitetsprogram i äldreomsorgen för att förbättra kontinuiteten så att de äldre slipper träffa så många anställda. Socialdemokraterna vill också redan i höst starta 100 extra utbildningsplatser på barnmorskesidan.
Det är uppenbart att Socialdemokraterna redan nu ligger i startgroparna för att kunna rivstarta efter valsegern i höst med ett första stimulanspaket, och som man om inte o(m) varit redan nu skulle ha sjösatt. Det är beklagligt att regeringen inte visar upp samma glöd och engagemang när situationen ser ut som den gör. Bäst för de arbetslösa vore väl om regeringen gör som vanligt och ”stjäl” de socialdemokratiska förslagen så att det händer något. Men frågan är om alliansen ens kan uppbåda den kraften.