Ett pragmatiskt Vänsterparti

Förra lördagen intervjuades Lars Ohly i Ekots lördagsintervju. I denna intervju öppnade han upp för förändringar i Vänsterpartiets hållning i en del frågor där samarbetet mellan Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet ställs på sin spets. Det är bra att Vänsterpartiet också bjuder upp till dans så att samarbetet kan utvecklas och fördjupas.

Lars Ohly och Vänsterpartiet blickar fram mot en rödgrön regering efter valet 2010. I Ekots lördagsintervju öppnade Ohly upp för att bland annat ompröva synen på utträde ur EU. Detta är välgörande besked för det rödgröna samarbetet.

Lars Ohly och Vänsterpartiet blickar fram mot en rödgrön regering efter valet 2010. I Ekots lördagsintervju öppnade Ohly upp för att bland annat ompröva synen på utträde ur EU. Detta är välgörande besked för det rödgröna samarbetet.

Foto: ANDREAS APELL / SCANPIX

VÄNSTERPARTIET2009-10-02 06:00
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
I intervjun i Ekot lämnade Lars Ohly beskedet att han är öppen för att Vänsterpartiet slutligen ska acceptera EU-medlemsskapet och överge kravet på utträde. Lars Ohly ser det som mer fruktbart att arbeta med att förbättra det som inte är bra med EU.
Det är ett besked som underlättar det rödgröna samarbetet, men det behövs tydliga besked på fler områden. Det handlar om synen på den ekonomiska politiken, skattepolitiken, skolpolitiken, utrikes- och säkerhetspolitiken. De tre rödgröna partierna måste kunna presentera en gemensam plattform för att kunna vara trovärdiga som regeringsalternativ. Det finns goda förutsättningar för att nå fram till konkreta uppgörelser som är framåtsyftande och som lägger en god grund för en positiv utveckling i Sverige.

Vänsterpartiet har i en rad frågor en profil som är en tillgång för det rödgröna regeringsalternativet. Vänsterpartiets jämställdhetsprofil borde lyftas fram på ett helt annat sätt i det rödgröna samarbetet. Där har Vänsterpartiet en gedigen politik som kompletterar de övriga partierna i oppositionen.
Samma sak gäller för kulturpolitiken. Där finns det inget parti som slår Vänsterpartiet på fingrarna. Det ger en bredd och ett djup till det rödgröna samarbetet som är ovärderligt.

Det är centralt för Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet att redan nu kunna ta död på det vänsterspöke som moderaterna och de borgerliga partistrategerna försöker måla upp inför det kommande valet. Det kan Vänsterpartiet själva göra till stor del genom att klargöra att man är berett att lämna den yttersta vänsterfåran i svensk politik och återgå till att vara den pragmatiska vänsterkraft man var under Gudrun Schymans tid. Då kan man tysta de borgerliga primalskriken.

Ska den rödgröna oppositionen kunna ro hem segern i valet 2010, vilket är fullständigt nödvändigt om inte den moderatledda regeringen ska få fortsätta med sin nedmontering av det svenska välfärdssamhället, så måste Vänsterpartiet och dess kärnväljare acceptera en ny roll i svensk politik. Det går inte att fortsätta se sig själva som ankaret på vänsterkanten som ska streta emot och dra samtliga övriga partier vänsterut. Nej, vänsterpartiet måste inse att det är genom kompromissvilja och ansvarstagande man får chansen att påverka svensk politik. Det är så man vinner inflytande.

Det är också så man vinner valet. Genom att föra en mer pragmatisk än dogmatisk vänsterpolitik och närma sig socialdemokratin så avväpnas den moderatledda alliansen. Deras främsta argument mot en rödgrön regering, vänsterspöket Ohly, blir då ett innehållslöst mantra. Men det kräver att Vänsterpartiet både vill och vågar spela en ny roll i svensk politik.
Ett V med tillräckligt självförtroende att våga genomgå denna förflyttning i svensk politik skulle vara en ovärderlig tillgång för den rödgröna oppositionen och en tillgång för Sverige. Det är en förutsättning för att kunna förpassa regeringen Reinfeldt till historien.
Det ligger i Vänsterpartiets intresse att åstadkomma detta och därför kommer vi nog att få se ett V som agerar på ett helt annat sätt än tidigare. Det blir ett lyft för svensk politik och för de rödgröna.
Läs mer om