Dags för en helt ny dagordning

Den politiska superveckan sjunger på sista versen. I dag är det tredje gången på en vecka som Fredrik Reinfeldt (M) och Mona Sahlin (M) möts i en ny envig. Detta sker i P1, i dag onsdag, där de två kombattanterna ska duellera i 45 minuter. Argumenten lär vi känna igen. Det händer inte mycket på en vecka och nu gäller det både för regeringssidan som oppositionen att nöta in sina bästa argument inför den valrörelse som redan kommit igång och som kommer att intensifieras under våren och sommaren.

I dag, onsdag, avslutas den politiska superveckan med en tredje debatt mellan Mona Sahlin och Fredrik Reinfeldt. Denna gång i radions P1 och i programmet Studio ett.

I dag, onsdag, avslutas den politiska superveckan med en tredje debatt mellan Mona Sahlin och Fredrik Reinfeldt. Denna gång i radions P1 och i programmet Studio ett.

Foto: ANDERS WIKLUND / SCANPIX

TVÅ ALTERNATIV2010-01-27 06:00
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
För regeringen blir vårbudgeten ett viktigt dokument. För de rödgröna en samstämd ekonomisk motion och därtill en gemensam valplattform, där de frågetecken om hur samarbetet går mellan de tre partierna måste rätas ut. Mycket jobb återstår att göra. Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet är överens om att högerregeringens politik har ökat klyftorna samhället, försämrat trygghetssystemen och genom skattesänkningar försvagat den offentliga sektorn. När skattesänkningarna dessutom är ofinansierade innebär det risker för samhällsekonomin.
Den tillväxtmodell som högerregeringen står för är i längden ohållbar. Skattesänkningar är ingen motor för hållbar ekonomisk utveckling, utan för ökad misshushållning. Men det räcker inte med att som de rödgröna partierna försöka sig på en light version av högerregeringens politik. I stället för att försöka tävla på borgarnas hemmaplan borde de rödgröna partierna ärligt gå ut och tala om för väljarna att vi måste välja en annan väg om vi ska kunna lösa de stora framtidsfrågorna. Den politik som Sveriges regeringen för skapar inte bara större klyftor, den är inriktad på att öka den privata konsumtionen. Skattesänkningar leder till både försämrad trygghet och minskad offentlig konsumtion och minskade offentliga investeringar.

Socialdemokraterna och Miljöpartiet har accepterat delar av högerregeringens skattesänkningar, men sätter stopp för fortsatta sänkningar. Även Vänsterpartiet har accepterat en del av skattesänkningarna. Inget av partierna vill gå tillbaka till den skattekvot Sverige hade innan högeralliansens maktövertagande. Trots detta är Vänsterpartiets politik måltavla för massiv borgerlig kritik.
På sätt och vis kan man säga att de rödgröna partierna till delar har accepterat högerns syn på dagens skattepolitik. Men det handlar också om svårigheten att kunna förklara för väljarna att de långsiktigt kommer att tjäna på högre skatter. En rödgrön valseger skulle knappast innebära någon större omvälvning när det gäller skattepolitiken. Men det skulle ge möjlighet att formulera en annan dagordning. Dessutom skulle man sätta stopp för en fortsättning på den vägen som högeralliansen stakat ut med fortsatta skattesänkningar.

Ju närmare valet 2010 vi kommer desto tydligare måste den socialdemokratiska politiken bli. Den borgerliga högeralliansen strävar mot ett samhälle med ökade klyftor medan Socialdemokraterna vill se ett rättvisare och jämlikare samhälle. Det återstår mycket att göra för att trygga välfärden för stora grupper i vårt land. Människor som så lätt glöms bort när den politiska debatten mer fokuseras på vem som bär skulden för statsfinansernas förfall eller om vem som bär ansvaret för den höga arbetslösheten.
Socialdemokratin måste se framåt och försöka lösa människornas problem i deras vardag. Viljeinriktningen måste vara tydlig. Då skapas också det förtroende och den trovärdighet som krävs för en framgångsrik politik, som kan leda till valseger. Huvuduppgiften för Socialdemokraterna är nu att tillsammans med Miljöpartiet och Vänsterpartiet komma med tydliga och konkreta svar på de politikfrågor som väljarna har rätt att få besked om inför valet i höst.
Läs mer om