Eftertanke och framtidsvisioner

SOCIALDEMOKRATERNA2015-04-18 00:01
Detta är en ledarkrönika. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Idag samlas tvåhundrafemtio socialdemokrater till distriktskongress i Kiruna. Fokus för detta års distriktskongress ligger, enligt ett pressmeddelande som distriktsexpeditionen skickat ut, på framtiden – för partiet och politiken. En stor del av lördagseftermiddagen ska ägnas åt den valanalys som partidistriktet tagit fram. I övrigt ligger tonvikten på samtal och idédiskussion kring framtidsarbetet. Dessa två saker hänger intimt samman med varandra.

Norrbotten är traditionellt det röda länet. Många andra partidistrikt ser med avund på siffrorna i valen i det röda Norrbotten, och gör så även nu fastän resultatet med Norrbottensmått är uselt på många håll. Och visst röstar norrbottningar fortfarande på socialdemokratin i ovanligt hög grad. Men höstens val visade ändå på att Socialdemokraterna på intet sätt kan ta framtida valsegrar för givna. Man måste driva en politik som ligger i linje med väljarnas värderingar för att vinna deras förtroende.

Höstens landstingsval var om man ska vara riktigt ärlig rena katastrofen. Det värsta var att partiorganisationen inte kände av vart valvindarna blåste, och blev tagna på sängen av resultatet. Visst blev vi andra också överraskade av den otroliga styrkan i valvinden men vi blev åtminstone inte överraskade över den vindriktning som rådde. Det som räddade socialdemokratin på landstingsnivå från ett totalfiasko var att man med minsta möjliga marginal lyckades behålla makten.

Men den fråga som man måste våga ställa sig är vad i den socialdemokratiska politiken och i det socialdemokratiska maktutövandet som gått snett när så många som en gång röstat på oss nu vänder oss ryggen. För något har gått snett. Det råder inte minsta tvekan om.

Ska landstingssocialdemokratin återvinna den breda massans förtroende så måste något radikalt göras. Framförallt måste man tala med och inte till medborgarna. Det är första förutsättningen. Det andra är att inse att det inte är det socialdemokratiska partiet som äger verklighetsbeskrivningen. Det är medborgarna själva som äger den. Och om partiets beskrivning av verkligheten inte står i samklang med medborgarnas så kommer inte medborgarna att vara övertygade om att våra politiska förslag är lösningen på deras vardagsproblem. Ser inte vi samma verklighet som gemene man så kommer vi upplevas tala ovanför deras huvuden.

Det är inte bara på landstingsnivå som Socialdemokraterna fick en kalldusch i höstens val. Även ute i länets kommuner finns det anledning att fundera vad som behöver göras för att kunna renovera partiets förtroendekapital. Väljarna har gett tydliga signaler genom sitt sätt att rösta. Dessa måste tas på allvar. Så länge vi fastnar i resonemang om väljarna verkligen förstått vad vi vill eller om de kanske inte inser sitt eget bästa så kommer förtroendekapitalet att fortsätta urholkas. På kommunnivå har man fördelen, gentemot landstingsnivån, att det är hyfsat lätt att möta medborgarna regelbundet och därigenom få chans att ta del av den verklighetsuppfattning som de bär på. Då blir det lättare att hitta fram till färdvägen mot morgondagen.

En av de slutsatser som länets socialdemokrater förhoppningsvis kommer fram till under helgens arbete uppe i Kiruna är att den socialdemokratiska ideologin måste framgå tydligare i allt vi gör. Vi måste bli bättre på att koppla ihop ideologi och praktik. Ingen ska någonsin få chansen att tveka på varför vi lägger fram våra politiska förslag och hur dessa förslag fungerar som byggstenar i det socialdemokratiska framtidsprojektet.

Krönika

Läs mer om