Värdegrund och livslångt lärande
I torsdags var det skolstart i Piteå kommun, och i går började skolorna i Älvsbyn, Arvidsjaur och Arjeplog. Den skola som eleverna återvänder till efter sommarens välbehövliga lov är minst sagt omdiskuterad. Det talas om en flumskola som inte fokuserat tillräckligt på kunskap, och som av många debattörer ses som ett misslyckande.
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Många delar av skolpolitiken har varit så heta inom Socialdemokraterna att man inte vågat sätta ner foten och fastställa en tydlig politik. Detta måste det bli ändring på. Rådslagsmaterialet som ligger till grund för de förslag som partistyrelsen kommer att lägga till kongressen pekar ut en tydlig färdriktning med en rad konkreta och mycket intressanta förslag. I välfärdsrådslagets kapitel "En skola för kunskap, respekt och lust att lära" slår rådslagsgruppen fast:
"Skolans viktigaste uppdrag är att ge alla elever gedigna kunskaper som grund för ett livslångt lärande. Ska skolan lyckas med sitt uppdrag måste den fånga lusten till lärande och utmana alla barn och unga att vilja utvecklas maximalt efter sin förmåga. Så är det inte i dag. Rätten till kunskap och bildning är fortfarande en klassfråga där föräldrarnas utbildningsbakgrund har avgörande betydelse."
Det är av vikt att socialdemokratin håller fast vid denna analys och vågar lyfta fram elevers olika förutsättningar för lärande i ljuset. Den borgerliga skolpolitiken bygger i mångt och mycket på "the American dream", det vill säga att alla som vill kan lyckas. Den socialdemokratiska skolpolitiken måste bygga på "den svenska drömmen", det vill säga att alla ska lyckas! Tillåtas att lyckas utifrån sina egna förutsättningar.
Den socialdemokratiska skolpolitiken måste öppna dörrar för den enskilde. Inte stänga dörrar genom att sortera bort och välja ut. Det är här skiljelinjen gentemot borgerligheten går. Vi tror inte på skolpengssystem utan kvalitetskrav, tidiga livsavgörande val för eleverna i grundskolan, nedrustning av de yrkesinriktade gymnasieprogrammen samt nedskärningar i inom vuxenutbildningen. Vi socialdemokrater tror på det livslånga lärandet där alla ska friheten att utvecklas och lära nytt.Det ska finnas en andra chans.
Den socialdemokratiska kongressen måste slå fast en rad viktiga punkter för vår skolpolitik. Det handlar om tydligt fokus på kunskap och lärande, höga förväntningar på alla elever, elevens rätt till kunskap, tydlig kunskapsuppföljning och en starkare betoning av skolans ansvar för att eleverna når målen.
Kongressen får dock inte glömma en viktig förutsättning för att skolan ska lyckas. Det är skolans värdegrundsarbete. Den dåvarande skolministern Ingegärd Wernersson förde en mycket framsynt politik på detta område. Detta måste kongressen återuppväcka till liv. Värdegrundsfrågorna har helt kommit i skymundan av kunskapsdiskussionen och ofta satts i motsatsförhållande till kunskapsarbetet. Detta är ett fatalt misstag.
Wernerssons värdegrundspolitik tog sin utgångspunkt i att skapa förutsättningar för lärande, och där finns mycket kvar att uträtta. Kongressen måste fatta beslut som förenar värdegrundsarbete och kunskapsfokus. Först då kan vi tala om en socialdemokratisk skolpolitik med ideologisk förankring!