Intressanta idéer på hyllan

Arbetarrörelsens Tankesmedja har lagt fram en rapport om våra skatter. Jag är övertygad om att Mona Sahlin redan lagt den på hyllan. Inte för att rapporten skulle vara undermålig eller ointressant. Tvärtom.

Borgarna skrämmer med "skattechock", men Mona Sahlin och Socialdemokraterna torde ha mest att vinna på att argumentera för sambandet skatter och välfärd.

Borgarna skrämmer med "skattechock", men Mona Sahlin och Socialdemokraterna torde ha mest att vinna på att argumentera för sambandet skatter och välfärd.

Foto: PONTUS LUNDAHL / SCANPIX /

SKATTER2009-03-31 06:00
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Men med bara 1,5 år kvar till valet är det inte precis läge för tekniskt finlir om fördelar och nackdelar med olika skatter. Det är synd. För egentligen behöver diskussionen om den framtida välfärdens
finansiering komma igång och det är förstås därför som Tankesmedjan tagit fram materialet.

Rapporten innehåller en hel del intressanta resonemang. Bland annat ifrågasätts partiledningens besked om att förmögenhetsskatten i en eller annan form ska återinföras. Skatterapporten konstaterar att i så fall måste en hel del problem lösas, frågor som gjorde det gamla systemet orättvist och skatten i praktiken frivillig.
- Om detta inte går att lösa är det bättre att avstå från förmögenhetsskatt, är rapportens slutsats.
Med starka sakskäl ifrågasätts också lägre matmoms. Men rapporten konstaterar samtidigt med en uppgiven suck att erfarenheten visat hur svårt det är att få acceptans för sådana argument.
Ett annat uppmärksammat förslag är idén om en särskild vinstdelningsskatt på ovanligt höga vinster som skulle gå till klimatinvesteringar. Det kan låta bra, men ger förstås upphov till både tekniska och politiska bekymmer.

Skatter kommer det ändå att pratas om i valrörelsen. De borgerliga vill säkert skrämma med skattespöket igen. Väljarna kommer att få höra att en skattechock stundar om de rödgröna vinner valet. Men frågan är om inte Socialdemokraterna har mest att vinna på en ideologisk debatt om välfärd och skatter i valrörelsen.
Runt om i landet finns otaliga exempel på vad som händer när den moderata skattesänknings-ideologin tillämpas i praktiken.
Det är bara att peka på bristerna i äldreomsorgen, försämringarna i vården och den pressade situationen i skolan. Över allt i kommuner och landsting talas dessutom om nedskärningar av jobb.

En mindre höjning av statsbidragen åstadkommer inte i grunden någon förändring i detta besvärliga läge. Tidigare gick 50 procent av våra samlade inkomster till skatter och avgifter. I dag är den siffran nere i 46 procent.
Det är klart att det får konsekvenser för hur mycket verksamhet och hur omfattande socialt skyddsnät som kan finansieras. Välfärd och skatter hänger ihop.
De borgerliga skattesänkningarna är en medveten strategi för att tunna ut den offentliga sektorn och låta var och en betala mer ur egen ficka. Men alla vet att det sannolikt inte blir billigare, men alldeles säkert orättvisare.

Förre Metall-basen Göran Johnsson är styrelseordförande i Tankesmedjan. Han skriver i rapportens förord att det är höggradigt önskvärt med en ny stor skatteutredning på nationell och blocköverskridande nivå. Det vore förstås välkommet. Men det får bli efter valet. I bästa fall.
Läs mer om